Marijuana

Marijuana eller marihuana som det ibland stavas betyder torkade blommor och blad från cannabis på mexikansk spanska. Språkforskare är osäkra på hur ordet uppkom men man vet att det etablerades i USA under 1800-talet till följd av Mexikos influens på USA i och med krig, arbetskraftemigreringen och gränshandeln mellan länderna.

I början av 1900-talet så slog moraliserandet i USA rekord och rasism var då ett självklart verktyg i kampanjen för kriget mot narkotikan. Efter att ha misslyckats med alkoholförbudet (tänk Al Capone) så ställde antiknark-byråkraten Harry J. Anslinger om siktet på cannabis. Den traditionella drogen från cannabisväxten beskylldes nu för att ge svarta och mexikaner superkrafter och låg moral vilket ledde till kriminalitet. Tanken på läskiga utlänningar som våldtar vita kvinnor fick jenkarna att stödja en historisk radering och förnekelse av cannabis.

I USA används marijuana eller marihuana som standardterm i politiken och t.ex. av den nationella aktivistorganisation NORML som vill legalisera Cannabis. Marijuana dispensaries är engelska för cannabisapotek som det finns många av i Kalifornien. Där säljs det cannabis = laglig medicin till patienter med rekommendation ifrån läkare.

Det spanska ordet för cannabis eller hampa är cáñamo.

Filmklipp:

Länkar:

Psyklopedin om Marijuana

Magiska molekyler om Marijuana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.