Nyheter

75 år sedan spritförbudet i USA upphävdes

Igår var det 75 år sedan som USA insåg att spritförbudet inte fungerade och avskaffade det. Under alkoholprohibitionen upplevde den organiserade brottsligheten en guldålder och trots att alkohol var strängt förbjudet fanns det svartklubbar överallt.

Det var då som gangsterkungen Al Capone verkade och mordstatistiken sköt i höjden. Alkoholförbudet fungerade inte och med cannabis är det exakt samma sak!

I debatten om cannabis juridiska status är det populärt att dra paralleller till alkohol. Anledningen är naturligtvis att båda är droger, den ena är legaliserad och accepterad medan den andra är kriminaliserad (narkotika) och stigmatiserad.

 

 

Många ifrågasätter ofta denna parallell genom att hävda saker som att ”varför legalisera en till drog? ”, ”vilka droger står på tur?” och ”alkohol är lagligt och kulturellt accepterad.” Vad dem som säger så verkar glömma bort är att cannabis inte är en ovanlig drog eller något som dök upp igår. Cannabis är den mest använda drogen efter populära droger som alkohol och tobak. Historiskt sett så har cannabis brukats både som nyttogröda och berusningsmedel i Asien och Europa i tusentals år. När det gäller den populära generaliseringen knark så krävs det inte mycket filosoferande för att inse det ologiska.

Varför tror du att Alvedon säljs receptfritt i butik medan smärtstillande morfin vaktas av läkare och apotekare? Det är samma sak med legala och illegala droger (narkotika), vissa preparat är mindre farliga och vissa är livsfarliga. Att klumpa ihop allt och vända dövörat till är tecken på dumhet eller kanske överkonsumtion av alkohol.

Vad många även verkar verkar vilja bortse ifrån är att cannabis så klart går att bruka utan att missbruka. Varför skulle det inte vara så? Endast en fundamentalistisk nykterist skulle hävda att alla som dricker öl eller vin är alkoholister. Gör du det?

Ett kulturellt fenomen som cannabisbrukare ofta kritiseras för är en sorts besatthet av drogen. Det antas som något negativt och ett tydligt tecken på stundande misär och förfall när någon intresserar sig för cannabis kulturellt och juridiskt. På hemsidan för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning så behandlas denna besatthet med några få rader. Frågan är bara om det skiljer sig så värst mycket från tex. vin- eller ölkultur. Cannabis är en mångfasetterad drog med olika strains eller genetiska variationer om man så vill. Smak och ruseffekt skiljer sig avsevärt från olika cannabisprodukter. Varför skulle inte detta uppskattas och främjas?

Ingen vettig debattör med vetenskaplig förankring kan hävda att cannabis är farligare än alkohol. Vetenskapens värld i public service-kanalen SVT sände 2007 ett program som uppmärksammade en graderingskala framtagen av brittiska forskare som bedömer farligheten för det mest vanliga drogerna i samhället. Här kunde vi se att cannabis visst är mindre farligt för samhället och individen än alkohol.

  1. Att legalisera cannabis innebär inte att släppa det fritt. Det innebär snarare kontroll med licenslierad försäljning och ID-kontroll.
  2. Att legalisera cannabis innebär att samhället får skattinkomster på försäljning istället för att pengarna bygger upp den organiserade brottsligheten.
  3. Att legalisera cannabis innebär att patienter kan använda det som medicin. Det finns mängder av forskningsmaterial som visar att cancer- och aidspatienter med fördel kan bruka cannabis.

Legalize it!

Länkar:

Vetenskapens Värld –  Världens 20 farligaste droger

CAN om Cannabis

Prohibition Ended 75 Years Ago, But What Have We Learned?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.