Nyheter

Alkohol och knarkkriget är farligare än cannabis

Lokaltidningen i Malmö har publicerat två artiklar om Alkohol och Cannabis. Den ena med rubriken ”Vad tror du är farligast: alkohol eller narkotika?” är ett praktexempel på varför Socialstyrelsen borde ge pengar till Cannabis.se för en nationell utbildningskampanj. Tre av fyra tillfrågade i artikeln tror ganska säkert att brasset är farligare än spriten. Emily N säger:

I längden är cannabis farligare. Det ger större skador på hjärnan.

Vad ska man säga? Det är inget fel på Emily, det är inte hennes fel att utbildningssystemet, politiker och myndigheter ljuger för henne. Hennes tro är direkt felaktigt och kanske t.o.m. farlig. Kemiskt sett så är alkohol ett gift!

 

 

Den andra intressanta artikeln med rubben ”Cannabis – en förrädisk drog” är en intervju med Thomas Lundqvist som är psykolog och narkotikaforskare vid Lunds universitet. Denna Lundqvist har vi nosat på tidigare då han skrivit en vetenskaplig text som jämför de två drogerna. En ganska intressant jämförelse men tyvärr märks inte något av det i artikeln där han uttalar sig. Från intervjun:

– På ett sätt är alkoholen farligare än cannabis och det är att man faktiskt kan supa ihjäl sig. Cannabis är farligt på ett ”mjukare” sätt. Det försämrar till exempel korttidsminnet väsentligt.

Kan man säga då att alkohol är farligare på ett hårdare sätt?

Vilka är de största riskerna med cannabis?

– För samhällets del så leder det till ett demokratiskt underskott. Den som röker cannabis tappar flexibilitet och omdöme. Man blir degig i huvudet helt enkelt.
– På individnivå får man uppmärksamhets- och koncentrationssvårigheter. Det är inte speciellt lyckat att köra bil eller flygplan när man rökt cannabis.

Det demokratiska underskottet är ett stort problem men var är forskningen som sammanlänkar det med cannabis?

Tycker du att farorna med cannabis överdrivs i samhällsdebatten?

– Farorna överdrivs åt fel håll. Det fungerar inte att skrämmas. Diskussionen måste utgå från forskning och inte enskilda individers erfarenheter. Cannabis är en förrädisk och farlig drog. Tio procent av dem som prövar cannabis fastnar faktiskt i missbruk.

Tur att slutet är så nyanserat. 😉 Här kanske det vore på sin plats med en alkoholjämförelse. Att 15% trillar dit på spriten är väl en vanligt förekommande siffra? Är det journalisten som kämpar mot narkotika eller har Thomas glömt bort vad han skrivit tidigare?

Alkohol är farligare än Cannabis!!

Länkar:

Bristols universitet: Alcohol and tobacco more harmful than cannabis and ecstacy

Alkohol vs Cannabis

Alkohol och tobak farligare än Cannabis

USA: 51% anser att alkohol är farligare än cannabis

USA: Cannabis kan motverka alkoholens hjärnskador enligt ny studie

Skrämselpropaganda:

”Cannabis – en förrädisk drog”

Vad tror du är farligast: alkohol eller narkotika?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.