Nyheter

Alkohol vs Cannabis

I en diskussion på Flashbacks forum har en medlem letat reda på ett dokument författat av Thomas Lundqvist, Leg. Psykolog & Docent i psykologi. Det är en text som ger sig på att jämföra alkohol och cannabis. Något som gör det än mer intressant är att dokumentet publiceras av Rådgivningsbyrån i narkotikafrågor (Drug addiction Treatment Centre) och finns att ladda ned ifrån Droginfo.com.

Webbplatsen är ett samarbete mellan ATAD Prevention, Lunds Kommun och Rådgivningsbyrån i Narkotikafrågor, Universitetssjukhuset i Lund. Vad Psykolog och docent Lundqvist konstaterar i dokumentet är något som stoners länge vetat.

 

 

För lite mindre än ett år sedan skrev vi om att forskning ifrån England visar att alkohol är farligare för samhället och individen än vad många illegala droger är. Heroin vinner inte oväntat första platsen, alkohol kommer femma och tobak hamnar på nionde plats. Cannabis finner vi på elfte plats. Den här forskningen publicerades i respekterade Lancet journal och uppmärksammades dessutom av SVTs Vetenskapsmagasinet.

Argument om att alkohol är farligare än cannabis är något som inte är politiskt korrekt i Sverige. Försvarare av vår misslyckade narkotikapolitik menar ofta att alkohol och cannabis inte ens bör jämföras. Från samma personer kommer ofta retoriska dumheter som att om alkohol kom idag skulle det narkotikaklassas. Ett ickeargument som så klart inte är relevant då cannabis inte dykt upp igår eller idag.

Självklart bör det två drogerna jämföras, den legala statusen spelar ingen roll. Det viktiga är hur farliga de är för individen och vad notan blir för samhället. Två vanliga droger måste jämföras.

De som inte ens vill se alkohol som en drog vet inte vad som är vad.

Länkar:
Alkohol vs Hasch från Droginfo.com

Flashback: Nyttig info från PK-sida

Cannabis.se: Alkohol och tobak farligare än Cannabis
SVT Vetenskapsmagasinet
Antiknark-fundamentalism av Torgny Peterson / Drugnews Känn hatet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.