Nyheter

Andreas Thörn: See you in court Sweden!

Han är något av en hjälte i landets aktivistkretsar, mannen som tagit sig an en hel nation för att få rätt att odla sin egen medicin. Andreas Thörn skadades allvarligt i en motorcross-olycka som tonåring och förlamades. Sedan dess sitter han i en rullstoll. Att odla CBD-potent cannabis, som han förädlade till olja och hade i kaffet för att lindra sina hälsoproblem ledde till slut att han blev polisanmäld och åtalad för narkotikabrott.

I första instans som är tingsrätten blev han något förvånande frikänd. Den juridiska argumentationen har hela tiden varit nödvärn, dvs att han bör ha rätt att odla medicinsk cannabis pga sitt medicinska tillstånd. Han har idag medicnsk cannabis på recept, något som ej var möjligt på den tiden. Plus att han hade uttömt alla alternativ av mediciner som vården erbjudit. Flera av sorten starka opiater som han inte alls var så positivt inställd till.

Hovrätten höll dock inte med och dömde honom för narkotikabrott. Även i högsta domstolen blev det fällande dom om än med viss lindring.

Thörn och hans advokater har överklagat till Europadomstolen som meddelade att hans fall ska behandlas om inte parterna (Thörn vs. Sverige) kan förlikas. Slutgiltigt datum för denna förlikning är idag den 5 november. Europadomstolens roll är inte att fria eller fälla! Domstolen tar istället yrkanden från parterna i beaktande och kommer med utlåtanden om dessa. Så som industrihampa legaliserades i Sverige till följd av domstolens stöd för hampabonden Ulf Hammarstens skadeståndskrav riktade mot staten, som avgjordes 2003.

Igår meddelade Thörn med en självsäker ton i sociala medier att han inte kommer att acceptera något förlikningserbjudande från Sveriges regering. Det här kommer alltså att gå till Europadomstolen där ett positivt utslag potentiellt sett kan hjälpa patienter över hela den europeiska kontinenten.

Vi har pratat med Thörn, på frågan om han är nervös svarade han att det här känns intressant och spännande. Hans juridiska team håller fortfarande på att bestämma yrkanden och strategi men att det är i slutskedet. Om regeringen kommit med ett förlikningsförslag ville han inte kommentera för sin egen skull. Men att det är standard i sådana här processer.

Det beräknas ta ca 12 månader innan Europadomstolen ger ett utlåtande.

Cannabis.se har begärt ut materialet från regeringen.

Lycka till Andreas Thörn!

3 Replies to “Andreas Thörn: See you in court Sweden!

  1. Yes! Hoppas verkligen att detta kan luckra upp den unkna narkotikapolitiken som råder. Framförallt I Sverige.

  2. Man får hoppas att det nån gång går upp ett litet ljus hos våra så ”intelligenta” politiker. Vi har nu kämpat i 50 år mot Bejerot och hans henchmen som hållt på och annonserat om hur dödlig cannabis/hach rökning är. Dagligen under 60 och 70 helsidor med folk som dött av missbruk. Att 5000-10000 dör varje år av alkohol och kostar staten xxx miljarder i vård och rättsväsendet det värnar man om. Sin lilla drink med med det farligaste giftet det den tycker man bara är bra.
    Ger bara våld, skilsmässor , förstörda barn som måste växa upp med alkoholiserad föräldrar mm,mm skulle kunna skriva en bok om alla skador det vållar. Men att själv odla en vetenskapligt bevisad medicin som ger bra effekt på smärta, ångest och spasmer med mycket eller inga biverkningar det ska man dömas för.
    EU har flera ggr kritiserat Sverige för dess noll tolerans politik. Dom kommer att få på fingrarna av EU domstolen och acceptera inte några förlikningar från Sveriges ointilligenta politiker.
    Håll fanan högt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.