Nyheter

Är cannabis ”farligt”?

Den ungdom som röker (tobak) och dricker alkohol, kommer troligen också att prova cannabis. Åtminstone om han/hon bor i Skåne, enligt vad en nyligen genomförd undersökning bland 600 skånska gymnasiestuderande antyder.

Cannabis är inkörsporten till tyngre droger! Det har svenska skolelever vid det här laget fått lära sig i flera årtionden.

Men nu visar en färsk undersökning av gymnasieelever i sex skånska skolor att unga som använder de fullt lagliga drogerna alkohol och tobak även har större benägenhet att börja röka på mera regelbundet.

Bland 600 elever i gymnasiets årskurs 1-3 hade 64 procent av dem som regelbundet röker vanliga cigaretter också testat cannabis. Bland dem som inte röker hade bara fyra procent prövat cannabis.

 

 

Samband alkohol/cannabis

Också vad gäller alkoholvanor finns ett tydligt samband. Av de elever som regelbundet dricker sig berusade hade 51 procent testat cannabis.

Bland dem som aldrig dricker sig berusade var motsvarande siffra bara en procent.

Sarah Wamala är generaldirektör vid Statens folkhälsoinstitut. I ett pressmeddelande skriver hon: -Det här visar den stora betydelsen av helhetsperspektiv i det förebyggande arbetet när det gäller alkohol, rökning och droger bland ungdomar.

Och det förefaller som om steget att ta första blosset på en joint mycket väl kan vara vägen in i ett regelbundet bruk. Förhållandevis många som testat cannabis kan tänka sig att fortsätta utforska drogen. Och då inställer sig ju genast frågan: -Hur farligt kan det vara..?

http://www.youtube.com/watch?v=W_xs63Afe4U&feature=player_embedded

 

Länk:

Svensk studie: Alkohol inkörsport till cannabis

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.