alt
Nyheter

Bard: Arbetslöshet värre än droger

-Just när det gäller narkotikalagstiftningen i Sverige är det som om det finns en egen lagbok som står utanför allt annat som står i lagen och all rim och reson är som bortblåst! hävdade Alexander Bard i Nyhetsmorgon igår, då han intervjuades av Kristin Kaspersson. Vad som är viktigt, är att minimera skaderiskerna vid droganvändning, framhöll han.

För en tid sedan skrev Alexander Bard och William Petzäll en gemensam debattartikel, där de för fram åsikten att den svenska drogpolitiken är värre än Saudiarabiens sharialagar. Kaspersen inledde intervjuns drogavsnitt med att fråga om vad de menar med det.

-Jag propagerar inte för knark, men vad som gör mig upprörd, är att just när det gäller lagstiftningen om narkotika, så är det som om den står utanför övriga lagstiftningen, svarade Bard. Politiken när det gäller berusning, som ju folk sysslat med i alla tider, bör gå ut på att minimera skadorna så mycket som möjligt.

– Varför ska vi låsa in folk tolv år i fängelse när de inte skadat någon annan än sig själva?, undrar Alexander Bard.

Vård istället för moral och fängelse

Han anser att missbruk handlar om vård och inte moral och/eller fängelse samt hänvisar till Svenska brukarföreningen, vars medlemmar själva levt missbrukarliv och därför naturligtvis själva vet vad narkomaner behöver.

-Varför sätter folk upp gränser för sig själva? undrade Bard vidare. Man måste ta reda på saker själv, vilket jag gjort under hela mitt liv. Och under min resa upptäckte jag att mycket av det som omgärdas av tabuer och förbud egentligen inte alls är speciellt farligt, utan att det i stor utsträckning är rädsla som styr människor.

Rädsla skapar förbud

-Människor älskar förbud därför att de är rädda. Och jag slåss emot rädslan och vill hjälpa dem att bli mera orädda.

-Arbetslöshet är mycket, mycket farligare än droger, säger Bard och menar att dessa socialt utsatta individer är de som ligger i riskzonen för att hamna i drogmissbruk, medan faran med att testa droger för andra, mera socialt anpassade är betydligt överdriven.

Detta protesterade intervjuaren mot och hävdade att det finns exempel på ungdomar som provat droger och fått betala med sina liv vid första försöket. Alexander Bard argumenterade att det var så pass ovanligt att något sådant inträffade, att risken att omkomma i en trafikolycka var avsevärt större.

Länkar:

Alexander Bard är söndagsgästen i Nyhetsmorgon

Släng ut moralismen ur narkotikapolitiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.