Efter att Högsta Domstolen sedan några år tillämpat en mer nyanserad syn på narkotika och narkotikabrott säger Justitieminister Beatrice Ask ifrån. Igår tillsatte hon en utredning för att skärpa straffen i narkotikarelaterade fall.
Ask är vid det här laget välkänd för sina mer eller mindre genomtänkta uttalanden, med gredelina kuvert etc. Nu kommer dock ett längre gånget sådant.
Ask anser nämligen att Högsta Domstolen har blivit för milda i narkotikarelaterade fall och därför så tillsätter nu ministern en utredning för att få HD att ändra praxis.
Justitieministern anser nämligen att ”rätt signaler” är det viktigaste med vår narkotikapolitik och då spelar det ingen roll om man nonchalerar HDs principiella rätt till att själva göra bedömningar av lagstiftningen. Huruvida de där signalerna har någon positiv effekt är kanske inte lika roligt att utreda.
Ted Goldberg, Professor i sociologi som medverkar i en intervju i Cannabis.se Magasins nästa nummer, ordar om den nuvarande praxis, som implementerades för ett par år sedan:
– Det är verkligen ett steg i rätt riktning, säger Goldberg och fortsätter. Det finns någon som heter proportionalitetsprincipen vilket betyder att straffet ska stå i rimlig proportion till brotten och så är inte riktigt fallet i drogfrågan. Jag tror det är en del i den internationella trenden kring narkotika just nu som driver detta. Politikerna vågar fortfarande inte röra frågan men HD är inget direkt politiskt organ så de har kunnat gå in en bit och säga att straffen är oproportionerliga.
Men som sagt; nu är detta i gungning och det tack vare Beatrice Ask och hennes lakejer och för Ask verkar ”rätta signaler” vara det allra viktigaste . I Dagens Nyheter förenklar ministern det hela:
– Om det blir bättre eller sämre av fängelse – ja, de kan i vart fall inte hålla på att sälja narkotika när de sitter inne och det är bra så.
Ett annat problem Beatrice verkar blind inför, är att hon väger narkotikapolisernas ord tyngre än HD:s och menar att polisen ifrågasätter om det är värt att lägga ned tid på grov narkotikabrottslighet. Det verkar ju gå alldeles utmärkt att lägga ned oerhört mycket resurser på milda/ringa narkotikabrott. Om man kanske skiftade fokus skulle vi inte behöva tvinga domstolarna att bli mer rättsosäkra bara för att kampen mot droger håller på att förloras..?
Varför går Sverige i motsatt riktning när resten av världen avkriminaliserar?
Länkar:
Ask vill skärpa straff för narkotikabrott