F d knakkrigare blir hedersdoktor
Nyheter

Björn Fries utnämnd till hedersdoktor på Malmö högskola

Den gamle knarkkrigaren Björn Fries har utnämnts till hedersdoktor vid Fakulteten för Hälsa och samhälle på Malmö högskola. Han var under sex års tid (2002-2006) utsedd till statens samordnare i narkotikafrågor.

Vi här på Cannabis.se har väl öst såväl ris som ros över honom, kanske mest det förstnämnda, eftersom det var han som låg bakom den infantila ”Knark är bajs”- kampanjen och för att vissa utspel som han gjort var mindre lyckade.
Emellertid befinner vi oss i den situationen att vi ofta har att välja mellan flera dåliga alternativ och då är det naturligtvis bättre att ta det minst dåliga, så har vi att göra med en knarkkrigare som visserligen förespråkar en restriktiv, men inte repressiv narkotikapolitik, så är ju det att föredra framför den eländiga politik som företräds av äldre- och folkhälsoministern Maria ”Cannabisträsket” Larsson!

 

 

Besannade farhågor

När han lämnade sin post som samordnare i narkotikafrågor, framförde Björn Fries i en intervju med DN.se vissa farhågor om hur framtiden skulle bli. Han oroade sig för att narkotikapolitiken skulle gå bakåt i riktning mot en ökad ideologisering, istället för den kunskapsbaserade inriktning han ansåg att han själv stått för. — Tillbaka till RNS (Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle) och sådana, suckade han under intervjun.
Dessvärre ser det ut som om han hade fog för sina farhågor.

I en annan intervju med Johannes Forsberg, Expressen, framhålls det att:

”I decennier hade svensk narkotikapolitik byggt på närmast religiösa uppfattningar. Vanföreställningarna genomsyrade myndigheter och kommuner…..
Läget blev akut under krisens 90-tal när man monterade ned de sociala inslagen i politiken och bara satsade på ”tuffare tag”. Medan politiker plockade billiga poänger på knarket dog fler narkomaner än någonsin förr….
Det är till stor del Björn Fries förtjänst att narkotikadebatten hyfsades.”

En av Björn Fries ambitioner var att skapa utrymme för diskussion och ifrågasättande. ”Vi hade som uppgift att sansa debatten”, säger han.
Det var en inställning som inte alltid gick hem, åtminstone inte i vissa läger. När Björn Fries presenterade sitt förslag om sprutbyte, ansågs han vara ”drogliberal” av många fanatiska knarkkrigare.

Reinfeldt upprörd

Dåvarande justitietalesman för moderaterna var Fredrik Reinfeldt. Han var upprörd när Fries tillsattes. Reinfeldt ansåg att drogtester av barn och förbud mot sprutbyten var lösningarna. På den nivån låg debatten då och tyvärr ligger den där än idag, eftersom Fredrik Reinfeldt tycks få gehör för sin käpphäst om att drogtesta barn under 15 år!

Ett av få inlägg Reinfeldt gjort i narkotikadebatten handlade just om att drogtesta barn.
Björn Fries anser att ”när vårt främsta vapen blir att drogtesta barn mot deras vilja, har vi abdikerat från vuxenrollen”.
Men det anser tydligen inte dagens borgerliga politiker. Idag presenterades nämligen Justitieutskottets betänkande där propositionen (regeringens lagförslag som den vill att riksdagen ska anta)  om bl a tvångsdrogtestning av barn under 15 år, godkändes.

De röd-gröna representanterna hade motionerat om att stycket som handlar om att ge polisen möjlighet att ta drogtester tvångsvis på barn under 15 år skulle strykas, eftersom de anser att det finns en risk för att ”…polisen kommer att överutnyttja möjligheterna att ta drogtester när den inte behöver ha kontakt med vårdnadshavarna eller socialtjänsten”, men denna motion ogillades av Justitieutskottet och deras olika remissinstanser.

Så nu ligger alltså bollen hos våra folkvalda i riksdagen. Hur ska vi rädda Sverige från ännu mer knarkkrig?

Vem kunde väl ana att det skulle komma en dag när vi såg tillbaka på Björn Fries-tiden som tämligen idyllisk..?

Länkar:

Björn Fries blir hedersdoktor

DN ifrågasätter kampen mot droger

Björn Fries om gatewayteorin

Björn Fries knarkkrigar lite

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.