Nyheter

Cannabidivarin mot epilepsi?

GW Pharmaceuticals, som framställer medicinska produkter från cannabis (exempelvis det i Sverige godkända läkemedlet Sativex), har redovisat sina planer på att använda den icke-psykoaktiva beståndsdelen Cannabidivarin (CBDV) för att bekämpa de konvulsioner som uppstår hos epileptiker.

Cannabiskomponenten cannabidivarin är alltså inte psykoaktiv, vilket innebär att den inte ger upphov till euforiskt rus, något som faktiskt uppskattas av vissa användare. Måhända gör det också sitt till för att minska motståndet till medicinen hos vissa rabiata cannabismotståndare?

Brittiska GW Pharmaceuticals har tillsammans med sin japanska samarbetspartner Otsuka Pharmaceuticals bekostat forskning vid Reading-universitetet och rönen därifrån ger hopp om att den här cannabinoiden (som tidigare ratades som oanvändbar) dessutom kan tillföra MS- och cancersjuka patienter fördelar.

Undersökningarna, som startade 2007 och pågår till sommaren 2013, anses ge en signifikant effekt när det gäller att lindra de krampanfall som epileptiker plågas av.

Tydligen lider cirka 1% av mänskligheten av den obotliga formen av epilepsi och av dem är en tredjedel oförmögen att erhålla lindring av den behandling de erbjuds.

-De här resultaten understryker ytterligare den potential som naturligt utvunna cannabinoider har när det gäller att medicinskt behandla en stor mängd olika sjukdomar, säger dr. Stephen Wright, GW Pharmaceuticals chef för forskning och utveckling.

Nästa år kommer medlet, som hittills endast testats på möss och råttor, att kliniskt provas på människor.

Länkar:

Drug firm GW to test cannabis chemical in epilepsy

Cannabis component in epilepsy drug

GW Pharmaceuticals Plans Cannabis-Based Treatment for Epilepsy

Cannabidivarin (Wikipedia)

Effects of Δ9-tetrahydrocannabivarin on [35S]GTPγS binding in mouse brain cerebellum and piriform cortex membranes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.