Nyheter

Cannabis hjälper vid daglig stress

En ny israelisk undersökning har publicerats i den här månadens nummer av den medicinska tidsskriften Neuropsychopharmacology. Den ger vid handen att vissa kemiska beståndsdelar i cannabis kan erbjuda skydd mot de problem i form av minnes- och inlärningssvårigheter som framkallas av kronisk stress.
Att stress kan orsaka ganska så tydliga effekter på ens känsloliv, visste vi väl alla. Men att stress också kan driva människor till ångest- och depressionsliknande tillstånd, är kanske inte lika välbekant..? Enligt färska israeliska vetenskapliga rön kan detta åtgärdas genom cannabis.

Motsatt effekt

Även om cannabis är känt för att kunna uppvisa problem när det gäller minnes- och inlärningsfunktioner vid konsumtion hos normalt friska människor, tyder alltså det israeliska forskarteamets rön på att möss som upplever dessa typer av svårigheter, blir hjälpta av cannabis. Med andra ord förefaller det som om cannabis skulle ha en motsatt effekt hos individer som är utsatta för kronisk stress.

Forskarteamet tror att cannabisens effekter, vilka automatiskt är tillgängliga genom hjärnans egna cannabisreceptorer, kan erbjuda ett unikt sätt att komma åt stressrelaterade tillstånd och att avhjälpa dessa genom tillförsel av medicinsk cannabis.

Utplånar skräckinjagande minnen
En intressant omständighet är att de råttor som fick ta del av behandlingen också fick en större inlärningskapacitet än de som inte fått tillgång till cannabis.
Dr. Irit Akirav, som också var involverad i den här undersökningen, har iakttagit liknande beteende tidigare när råttor återhämtat sig från plötslig stress. Även om hennes studier fortfarande behöver klarlägga exakt HUR det kommer sig att cannabis är kapabelt att tvinga tillbaka stressrelaterade svårigheter när det gäller inlärning och minne, tyder andra undersökningar på att cannabis kan fungera på så sätt att det utplånar skräckinjagande minnen.

Länkar:

Marijuana Protects Brain From Chronic Stress, Study Finds

Medical Cannabis Provides Dramatic Relief for Sufferers of Chronic Ailments, Israeli Study Finds

Cannabinoids Ameliorate Impairments Induced by Chronic Stress to Synaptic Plasticity and Short-Term Memory

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.