Nyheter

Cannabis måste vara strängt förbjudet därför att…

Knarkkrigare inte vill förlora ansiktet. Länken mellan cannabis och schizofreni är något som knarkantagonister älskar att slänga ur sig. Men synar man statistiken så blir det ohållbart att alla cannabisrökare ska hindras/kriminaliseras därför att ett fåtal personer kan få psykiska besvär till följd av cannabiskonsumtion.

Triadfilm har träffat Peter Allebeck som är professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet. I den korta teasern säger han en del intressanta saker:

  • Det är en väldigt ovanlig sjukdom som drabbar en på tusen personer.
  • Risken att drabbas är ca 1%. Att konsumera cannabis kan bara höja risken en till två pinnar.
  • Det är inte så väldigt många fler fall i samhället pga cannabis.
  • Endast 10% av alla schizofrenifall kan hänföras till cannabis. (Är det ens så många? Andra droger inblandade?)

 

 

Färsk engelsk forskning hävdar att det i den största riskgruppen unga män krävs att samhället stoppar 5000 cannabisrökare för att stoppa ETT enda fall av schizofreni.

Cannabis evidence ’was devalued’

Forskning från Australien har visat att cannabinoiden cannabidiol kan fungera som antipsykotisk behandling vid schizofreni.

Cannabisämnet CBD kan vara antipsykotiskt vid schizofreni

Danska forskare har undersökt varför vissa enstaka personer kan få dessa psykiska besvär och man tror att det beror på genetiska anlag.

Cannabis och schizofreni

Den svenska jantesolidariteten som legitimerar kriminalisering av många för att skydda några få har drabbats av psykos. Nu måste vi slå tillbaka med statistik och slagkraftig retorik.

Personer som skriker schizofreni så fort cannabis omnämns har helt enkelt inte förstått siffrorna. Solidaritetsargumentet suger eftersom det lika gärna kan appliceras på t.ex. laktosintolerans.

Eftersom några inte tål mjölk ska alla sluta dricka det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.