alt
Nyheter

Cannabis + opiatmediciner = smärtlindring

Cannabis och opiater kan samarbeta i smärtstillande situationer. Det är slutsatsen som forskarna på University of California i San Fransisco drar efter en nyligen genomförd undersökning. Den smärtlindring som studiens försökspersoner upplevde låg i genomsnitt på 27,2%.
21 patienter som lever med kronisk smärta ingick i studien, som leddes av dr Donald Abrams och publicerades i decemberupplagan av Clinical Pharmacology & Therapeutics. När patienterna tillfördes vaporiserad (förångad) cannabis, i kombination med opiater, upplevde de en minskning av smärtförnimmelserna.

-Intressant nog förefaller det som om patienter skulle kunna ta lägre doser av opiater, om de samtidigt tillförs cannabis, säger dr Abrams. Möjligen beror det på att cannabisen kan minska vissa av opiaternas negativa biverkningar.

I en telefonintervju säger dr Seddon R. Savage (som leder American Pain Society men inte deltog i undersökningen) att medicinering med cannabinoider har uppvisat mycket lovande smärtstillande egenskaper när de kombinerats med opiatterapi.

Fungerar på människor och djur

-Den här synergieffekten har bestyrkts i ett antal undersökningar av såväl mänskliga försökspersoner som vid djurförsök, berättar hon.
Hon påpekar att American Pain Society för närvarande inte har tagit någon officiell ståndpunkt vad beträffar medicinsk cannabis, men att ”..vi jobbar på en sådan.”
Hon påtalar också att två cannabinoider blivit godkända av US Food and Drug Administration och för tillfället finns att tillgå i medicinsk form. Även om de för närvarande inte rekommenderas för smärtlindring, så går det att inofficiellt använda dem för det syftet.

Cannabinoiderna underutnyttjade

-Personligen anser jag att cannabinoiderna inte utnyttjas i den utsträckning som vore önskvärt, fortsätter dr Savage. Hon förväntar sig dock att det inom några år kommer att finnas ett bredare spektrum av cannabinoidmediciner att tillgå i USA.

Länkar:

Combination of cannabinoids and opiates could help reduce chronic pain

Cannabis Augments Analgesic Effect of Opioids

New Study Finds Medical Pot Boosts Opiate Patient Pain Relief

Medical Cannabis Combined With Opiates Fights Chronic Pain

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.