Nyheter

Cannabis som fetmabekämpare

Som du kanske har märkt, brukar cannabisanvändare sällan dras med besvärlig övervikt, ett faktum som uppmärksammats i senaste numret av American Journal of Epidemiology. Vid två stora undersökningar fann man betydligt lägre BMI och förekomst av fetma hos dem som använder cannabis i förhållande till dem som avstår från drogen. Den här typen av upptäckter kan vara betydelsefulla, eftersom just fetman har kommit att bli ett av de största hoten mot folkhälsan på klotet, ja åtminstone hos den delen av befolkningen som HAR mat…

Speciellt USA, där minst en av åtta dör av fettrelaterade sjukdomar, utgör överdriven fetma ett stort problem, men även individer i andra delar av världen börjar så sakteliga komma upp i samma oroväckande viktklasser. För ett antal år sedan introducerades ett slags ”anti-marijuana”-medel som var tänkt att utnyttja den välbekanta munchies-effekten, fast omvänt. Den kraftiga aptit/sötsug som de flesta cannabisbrukare upplever då drogens effekt börjar avta, hade studerats och nu försökte sig forskarna på en typ av reversed engineering, där man istället skulle motverka en ökning av aptiten hos överviktiga. Rimonabant, som drogen kom att heta, tog mycket riktigt bort aptiten och fick de hoppfulla att jublande utbrista: :
-Det fungerar!

Men glädjen blev inte så långvarig. Snart upptäcktes en del mycket oroande bieffekter som ångest, oro och rent av självmordstankar. Medlet blev aldrig godkänt av FDA (Food and Drug Administration).

Visserligen visar den här aktuella undersökningarna tydligt att det är just cannabisanvändningen (även tobaksrökare ingick i studien) som ger upphov till vikktminskningen, men det vore oss naturligtvis fjärran att bara därför uppmana alla som vill bli av med sin övervikt att undersöka huruvida det här med cannabisens viktminskande egenskaper stämmer eller ej. Men om cannabis åter blir ett legalt och flitigt använt läkemedel, så kanske det hade utgjort ett gott komplement till näringsrik diet och långa, hälsosamma promenader..?

Länkar:

Obesity and Cannabis Use: Results From 2 Representative National Surveys

Your Brain On Bliss

weedandbombs

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.