Nyheter

Cannabis som medicin vid opiatberoende?

I en nyligen publicerad studie undersöktes patienter i Vancouver, Kanada, som får tex metadon och samtidigt använder heroin från gatan. Det visade sig att hela 53% testade positivt för fentanyl. Något som kraftigt ökar risken för överdoser och dödsfall.

Något intressant forskarna fann var att om patienten testade positivt för THC, så var det 10% mindre chans att denne även visade positivt för fentanyl. En av studiens författare Dr. Eugenia Socías menar att cannabis kan ha en stabiliserande effekt för dessa patienter och sänka risken för överdos.

Dr. Socías är forskare vid BC Centre on Substance Use (BCCSU), en regional organisation för beroendemedicin. En tidigare intressant studie därifrån har visat ett samband mellan folk som röker cannabis varje dag och låg sannolikhet att ha hoppat av behandlingen inom sex månader. Något som är vanligt och ett misslyckande.

Snart kommer det påbörjas en studie vid BCCSU som ska undersöka om det är säkert att behandla med medicinsk cannabis samtidigt som substitutbehandling. Denna studie finansieras av Kanadas instititut för hälsa. En federal forskningsmyndighet.

I sverige då?

Där blir du förmodligen utslängd ur behandlingen eller bestraffad med restriktioner, för att ha rökt lite cannabis!

Länk:

Cannabis could reduce fentanyl use, reduce overdose risk

One Reply to “Cannabis som medicin vid opiatberoende?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.