Nyheter

Cannabishearing i EU-parlamentet

Den 8 december kommer det att anordnas en offentlig hearing om möjligheterna att legalisera, kontrollera och beskatta cannabis i Europaparlamentet. Initiativtagare till hearingen är ENCOD (The European Coalition for Just and Effective Drug Policies). ”Drug Reform and Regulation, a way out of the crisis?” är namnet på arrangemanget, som leds av Michail Tremopoulos från De Grönas fria allians i Europaparlamentet.

Bakgrunden till denna hearing är den rapport som Europeiska kommisionen presenterade i mars 2009- “Report on Global Illicit Drug Markets 1998 – 2007″. I rapporten konstaterar utredarna att den nuvarande förbudspolitiken misslyckats med sina huvudmål att sänka efterfrågan på och tillgången av illegala droger.
I rapporten framgår också att den nu gällande lagstiftningen rent av kan vara en viktig faktor  när det gäller att skapa skador och problem för individer som brukar droger, deras omedelbara omgivning och för samhället i stort.

 

Michail Tremoupolos

Den rådande ekonomiska krisen har påverkat drogproblemen såtillvida att droganvändare har blivit alltmer marginaliserade och också haft till följd att europeiska regeringar fått större press på sig att minska sina offentliga utgifter.

Enligt EMCDDAs årliga rapport för 2010, står nu Europa inför nya utmaningar i form av förändringar av tillgången på droger och bruket av dessa. I synnerhet gäller det den ökande användningen av kokain och heroin samt ett rekordstort antal av nya syntetiska droger över hela Europa.

Kalkyler har gjorts, som visar att en kontrollerad försäljning och beskattning av cannabis skulle spara miljarder Euro i kostnader för den polisiära och juridiska sektorn, gynna skadereduktionen, försvaga de kriminella drogkartellerna samt ge möjlighet till stora skatteintäkter.

De goda erfarenheterna från Kalifornien, Spanien, Nederländerna och Portugal kommer att presenteras som studieexempel.

Om du känner dig sugen på att närvara och har råd, tid och möjlighet att göra det, så finns det ett anmälningsformulär på ENCODs hemsida. (Översta länken)

Länkar:

PUBLIC HEARING ON ”DRUG REFORM AND REGULATION, A WAY OUT OF THE CRISIS?”

European Parliament – Public Hearing On Cannabis Regulation

2010 Annual report on the state of the drugs problem in Europe (Finns som svensk PDF)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.