Nyheter

Cannabissällskap i Sverige 2015?

Cannabis Social Clubs (CSC) är en ide som föreningen European Coalition for Just and Effective Drug Policies (ENCOD) arbetar för. Tanken är att medlemmar förenas i ett odlingssällskap för att tillgodose sitt behov av cannabis. Meningen är att medlemmar på så sätt slipper att gynna kriminella aktörer och kontakten med andra droger.

Konceptet är som en europeisk variant av de marijunadispensärer som numera finns i flera amerikanska delstater men att CSC inte ska vara kommersiellt. Dessa cannabissällskap som ENCOD har tagit fram riktlinjer för fokuserar inte på en speciell användargrupp som tex patienter med rekommendation från läkare. ENCOD arbetar för legalisering av droger och tror att det här är en bra lösning för cannabiskonsumenter i allmänhet.

Trekt Uw Plant heter den CSC som funnits några år i Belgien, det land som även ENCOD är baserat i. Joep Oomen som vi tidigare har intervjuat är aktiv inom båda organisationerna. Närheten till Nederländerna har inneburit att synen på cannabis i Belgien är realistisk. Lagändringar på senare har lett till någorlunda sansade konsekvenser vid cannabisbrott. Det är accepterat med mindre än tre gram gräs och en feminin planta. För att polis ska gå vidare med mindre cannabisförseelser så krävs det försvårande anledningar som tex att minderåriga använt det eller ett riktigt missbruk som påverkar individens liv negativt. Polisen noterar oftast bara personens identitet och tar drogen i beslag utan att gå vidare med det.

 

 

Igår frikändes tre medlemmar, varav en var Joep Oomen, i en domstol där sällskapet riskerade att dömas för uppmaning till narkotikabrott. Det var efter händelser i maj 2008 då sällskapet satte ett cannabisfrö var i krukor under en presskonferens som Trekt Uw Plant hade bjudit in pressen till. Statens hantlangare misslyckades alltså med att på något sätt sätta dit medlemmarna som nu hävdar att det är ännu säkrare för cannabiskonsumenter i Belgien. Tidigare har medlemmarna blivit frikända i lägre instans.

Det var föreningen ENCOD som Svenska Brukarföreningen länkade till på sin hemsida vilket fick sjukvårdslandstingsrådet och den så kallade liberalen Birgitta Rydberg (Fp) att gå i taket. Hot om att dra in Brukarföreningens bidrag uttalades i media från politiskt håll därför att brukarna ej stod för den narkotikafria visionen. För att säkra sin existens valde föreningen att gå med på kränkningen av yttrandefriheten som knarkkrigarna kom med och länken försvann från hemsidan. Idag så tvingar vetenskapen Birgitta Rydberg att påbörja sprutbyten som ryktas vara på gång i Stockholm redan i år.

Legalize it!

Länkar:

TREKT UW PLANT ACQUITTED FOR THE SECOND TIME

Presentation av Cannabis Social Club

Nollvision mot narkotika krav för organisationsstöd

Trekt Uw Plant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.