Nyheter

Cannabisturbulens bland tullare

Som vi tidigare rapporterat, har två tulltjänstemän i Helsingborg odlat mindre mängder cannabis under arbetstid i Tullverkets lokaler. Enligt egna uppgifter skedde odlingen i studiesyfte. Nu åtalas de för sin överdrivna studieiver.
Samtidigt nås vi av nyheten att en f d tulltjänsteman från ett annat EU-land varit involverad i smuggling av betydligt större cannabismängder- 19 kg. Han har jobbat i tullen i tio år, men tydligen glömt vad som gäller för laglig införsel.

De två tulltjänstemän som ertappades med en mindre cannabisodling i tullens egna lokaler i Helsingborg åtalas alltså nu för ringa narkotikabrott, enligt hd.se. Vad som är något förvånande, är att de båda hör till de mest erfarna inspektörerna inom Tullverket. Båda förnekar brott.

19 kg i långfärdsbuss
I det andra fallet med tullareanknytning, handlar det om två män från ett annat EU-land har deltagit i en transport av 19 kg cannabis (förmodligen i form av marijuana). De två männen greps när de var på väg i en långfärdsbuss från Köpenhamn till Oslo. Enligt egen utsago befann de sig på ett kuriruppdrag som var lagligt och innefattade transport av värdefulla örter.

Varit tullare i 10 år
Men eftersom den ene av dem arbetat som tulltjänsteman i tio års tid, fann Malmö tingsrätt det osannolikt att han inte skulle vara medveten om vilka lagar och regler som gäller för införsel och dömde de båda till tre år och nio månaders fängelse samt tio års utvisning för grovt narkotikabrott.
Åklagaren uppskattar värdet av den beslagtagna cannabisen till cirka en miljon SEK i grossistledet.

Länkar:

Tullare odlade maja

Cannabisodlande tullare åtalas

Före detta tullare smugglade cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.