Nyheter

Cannabusiness- en bok i tiden

Boken Cannabusiness är Johan Anderbergs debut som författare. Han jobbar som journalist på tidningen Fokus och hans journalistiska prägling gör att jag nog menar att boken i själva verket är ett reportage, snarare än bara en bok om hur man gör cannabis till business. Han håller t ex genomgående en förment objektiv ton i boken och tar aldrig ställning till huruvida han anser att cannabis ska legaliseras, eller ej. Hur som helst- detta är troligen den hittills bästa moderna boken om dagens cannabissituation. Den förtjänar att läsas och kanske rent av (som en recensent föreslår) användas som skolbok!

För den något så när vakne läsaren framgår det dock med all önskvärd tydlighet att han är föga imponerad av den svenska cannabispolitiken- inte minst i kapitlet då han intervjuar folkhälsoministern Maria ”Träsket” Larsson. Mycket lättsmält och ganska underhållande information och cannabishistorik som spänner över tusentals år, men med fokus  på den tid då cannabis stegvis blev en illegal drog- d v s tidigt 1900-tal och fram till våra dagar, får sig läsaren till livs. Även Cannabis.se figurerar i ett kapitel, där Chen intervjuas. Dessutom har författaren som ett stilistiskt grepp lagt in episoder från Joakim Hedströms tragikomiska historia om legalt importerad cannabis i kursiv stil mellan varje kapitel.

Anderbergs reportagebok ger glimtar från bl a det danska cannabisperspektivet, Kaliforniens folkomröstning om cannabislegalisering, holländska och svenska legala och illegala odlingar av indisk hampa, cannabishistoriken med bl a nedslag i pionjärerna på High Times redaktion och det uppblomstrande Oakland, som har den medicinska cannabisen att tacka för sin renässans. Och- naturligtvis- den svenska ”välfinansierade” lobbyn, som enligt Johan Anderberg i princip utgörs av den här bloggen.

Magnus Linton påpekar i en kort recension av boken det något paradoxala i att fast författaren (mot bokens slut) tillstår att han, utan att ångra det, rökt marijuana ”fler gånger än han kan minnas” och att han nätt och jämnt känner någon som inte provat cannabis, men att hans debutbok ändå med stor sannolikhet kommer att tas på allvar i cannabisdebatten.

Något som jag personligen störs av och som lämnar en lite bitter eftersmak, är bokens efterord, där författaren i något slags missriktad välvilja ljuger för sin lillebror vid då denne i enrum frågar sin storebror om han någonsin testat marijuana. För om vi inte är helt sanningsenliga när det uppväxande släktet vill ha information om cannabis, hur ska vi då någonsin kunna hoppas på en förbättring av den rådande situationen?
En tröst i bedrövelsen är ju att lillbrorsan naturligtvis kommer att få reda på sanningen ganska snart. Om han är läskunnig, så lär han ju redan ha gjort det.

Länkar:

Boken Cannabusiness av Johan Anderberg

Kontroversiell gröda på frammarsch

Johan Anderberg: Cannabusiness

Cannabusiness (Magnus Linton)

Cannabusiness- Johan Anderbergs bok beskriver hur kommersialiserad marijuana kan bli nästa USA-export.

Vinn boken Cannabusiness (Joakims blogg)

Cannabusiness (Petter Larssons blogg)

Cannabusiness : om konsten att legalisera en drog (inbunden)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.