Nyheter

Canopy Growth gör skäl för sitt namn och växer internationellt

Det kanadensiska cannabisföretaget Canopy Growth Inc har nu genom dotterbolag licens på sammanlagt 35 000 000 kvadratmeters odlingsyta i Europa, Afrika och Latinamerika. Canopy är noterat på Torontobörsen under det passande kortnamnet WEED.

Canopy är världens störta cannabisföretag med en marknadsandel värderad till $14 miljarder. Företaget har vuxit expansivt senaste åren genom uppköp av företag i den legala cannabisindustrin. Ett pågående uppköp just nu är kanadensiska Acreage som sysslar med cannabisodlingar och försäljning i Nordamerika. I slutet på 2018 köptes även det kända vaporizer-märket Volcano upp från tyska ägare.

Den svenska handelsplatsen Avanza som hängt på trenden och spottat ur sig gröna pressmeddelanden skriver på hemsidan att 6428 av deras kunder äger aktien.

I bakåtsträvande Sverige så blev det ramaskri och rubriker när allmänna pensionsfonden (AP7) köpte denna aktie. Det skedde eftersom Canopy tagit sig in på globala MSCI-index (lista på 3000 största företagen) vilket används av AP7 för att styra och balansera investeringsportföljen. Även Aurora Cannabis Inc ingick i portföljen.

Till svenska knarkkrigares stora glädje kom dock häromdagen beskedet att AP7 svartlistar de två cannabisbolagen och har sålt innehaven med god förtjänst. Angiven anledning är: Involvering i cannabis i strid med internationella konventioner mot narkotika.

Av sju svartlistade företag är två cannabisföretag. Bara för lite perspektiv så är det intressant att läsa skälen för övriga bolag:
Involvering i kärnvapen. I strid med Parisavtalet genom att motverka klimatlagstiftning i USA. Kränkningar av arbetstagares rättigheter i Turkiet. Sist men inte minst, kränkningar av miljönormer i samband med oljeutvinning i Ryssland.
Passar verkligen odling och försäljning av cannabis för nöjesbruk/medicin, i territorier som legaliserat, in i den här klubben?

Förhoppningsvis dämpades knarkkrigarnas glädje när SVT gjorde en stor grej av att AP7 klart och tydligt gör skillnad på nöjesbruk och medicinskt bruk av cannabis. Medicinsk cannabis är alltså fortfarande ok!

AP7 omprövar innehav i portföljen två gånger per år så förmodligen är det bara en tidsfråga innan Canopy och konkurrenterna är så pass stora och accepterade att de återigen släpps in finrummet.

Läs även:

Pensionssparande och cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.