Nyheter

CB1-”High”-centrum och hjärnans vakthund

Forskare från Bonn- och Mainzuniversiteten har upptäckt en hittills okänd mekanism som skyddar oss från åldrandeprocessen. Det handlar om cannabisreceptorn CB1, ett protein som triggar euforiskapande njutningscentrum och är som en vakthund mot hjärnans åldrande.

Människans medelålder blir hela tiden högre och antalet dementa individer ökar stadigt. De faktorer som är ansvariga för våra hjärnors nedbrytning är till större delen fortfarande okända. Forskarna förmodar att bovarna i dramat heter stress, anhopning av giftiga avfallsprodukter samt olika inflammatoriska tillstånd, som bidrar till att öka takten i åldrandet. Men nu har en grupp tyska forskare konstaterat det också finns mekanismer som i bästa livvaktstil kan skydda hjärnan från tidens nedbrytning och dessutom reparera redan skadade strukturer.

De har lyckats påvisa att CB1-receptorn vid sidan av sin beroendeskapande potential också spelar en viktig roll vid den nedbrytningsprocess som hjärnan utsätts för i och med åldrandet.
-Om vi med hjälp av genteknologi ”stänger av” dessa receptorer hos våra laboratoriemöss, så åldras deras hjärnor mycket snabbare, förklarar Önder Albayram, en av författarna till artikeln, som publicerats i Medical News Today.

Åldrandets gåta på spåren?

-Själva grundorsaken till varför vi åldras, hör till ett av livets stora mysterier, fortsätter Albayram, Den här undersökningen har gjort att vi är lösningen till gåtan på spåren. Processerna i mushjärnorna visade också förbluffande många likheter med åldersrelaterade förändringar hos mänskliga hjärnor Därför tror de tyska vetenskapsmännen att kroppsegna cannabinoder också kan ha en beskyddande roll när det gäller att motverka åldrandet hos människohjärnan.

Länkar:

Bodyguard for the brain

Cannabinoid-1 Receptor Protects The Brain From Aging

Researchers Study Methods to Reduce Age Changes in Brain

Op-Ed: New research- Cannabis receptor in brain protects against aging?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.