Nyheter

Christiania friköps!

Ungefärligen 700 av fristaden Christianias invånare kommer att köpa upp och driva ett område med befintliga fastigheter på det gamla militärområdet. Det beslutades vid ett stormöte på måndagskvällen, då det skapades en fond som ska köpa loss delar av stadsdelen från staten. Avtalet gör att Christiania även i fortsättningen kommer att kunna ägas och drivas kollektivt.
Christianiterna betalar 76.2 miljoner danska kr för området (vilket motsvarar 3500 dkr/kvm) samt en slags årlig hyresavgift på 6 miljoner dkr. Nybyggnation/utbyggnation kostar 40 miljoner dkr.
-Folkeaktier kan vara ett sätt att finansiera den stiftelse, som framledes  ska äga Christiania, säger Thomas Ertmann från Christianias pressgrupp.

Christianiternas advokat, Knud Foldschack, är lättad. -Beslutet att friköpa Christiania, betyder att ett ett avtal nu äntligen har slutits! säger han. Det här är ett komplett affärsavtal, alla detaljer finns på plats. Det har tagit åtta år av ovisshet och oro och många kringelkrokar, säger Knud Foldschack.

Thomas Ertmann är talesman för Christianias pressgrupp. Han säger att finansieringen av köpet är en fråga som just avhandlas och att man resonerat bl a om s k folkaktier som en av möjligheterna att skaffa kontanta medel till den nybildade fonden.
De delar av området som invånarna inte kan/får/vill köpa upp, kommer att hyras ut för sex miljoner danska kronor per år.

Länkar:

Christianiabor köper sin stad

Christiania köper Christiania

Christiania køber sig selv

Christiania overvejer folkeaktier

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.