Nyheter

Colombias president vill legalisera cannabis

Ännu en gång har en av världens ledande auktoriteter i drogfrågor uttalat sig i positiva ordalag om legalisering av cannabis. Den här gången handlar det om Colombias president Juan Manuel Santos, som i tidningen Metro säger att han är för en samtidig global legalisering av cannabis. Men själv vill han inte gå i första ledet för att genomföra en sådan reform. -De skulle korsfästa mig! säger han på bästa John Lennon-manér.

President Santos har under flera års tid brottats med knarkkarteller som delvis finansierar sin övriga verksamhet genom att handla med marijuana, så tanken med en legalisering av cannabis, är naturligtvis att detta skulle vara ett dråpslag mot t ex kokainsmugglarna, med vilka Colombia som bekant haft stora problem tidigare. Nu verkar det dock som om landet lyckats ”exportera” en stor del av sina knarkrelaterade problem till andra latinamerikanska stater istället.

– I princip tänker vi fortfarande i samma banor som för 40 år sedan! säger Santos i Metro-intervjun. Det måste till en förändring, där nya sätt att globalt angripa drogproblematiken diskuteras. Dit hör möjligen en legalisering av soft drugs, men jag är inte villig att ta första steget, eftersom det här i Colombia är frågor som rör landets säkerhet. Jag skulle bli korsfäst om jag tog ett sådant initiativ.

Juan Manuel Santos har i likhet med de flesta av dagens ledande politiker på den internationella arenan, själv experimenterat med cannabis. Detta är dock, som vi märkt, ingen garanti för att dessa individer intar en mera sansad och nyanserad inställning till drogens framtida legala status. Många av de politiker som gjort bekantskap med t ex marijuana på college under sina studieår, intar en dubbelmoralistisk och fördömande attityd gentemot cannabis när de väl kommit i beslutandeställning, förmodligen av rädsla att skrämma bort potentiella väljare/bidragsgivare.

Den colombianske presidenten förklarar sig emellertid villig att stödja en legalisering av cannabis under förutsättning att detta sker samtidigt på en global nivå.

Länkar:

Juan Manuel Santos: ”Legalisera cannabis”

Santos: I smoked marijuana in college

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.