Danmark cannabis hasch
Nyheter

Dekriminalisering av cannabis och Coffee shops i Köpenhamn?

Varför skäller folkhälsominister Maria Larsson (Kd) på Norge och Danmark som en arg hund? Vi stoners har länge anat att det är dansken som kommer att rädda Sverige ur den narkotikapolitiska medeltiden. När våra grannländer provar på skadelindring och mer liberal narkotikapolitik så hotar det den svenska utopin om ett narkotikafritt samhälle.

I Köpenhamn upplever man just nu vad som kan kallas gängkrig. De olika kriminella grupperingarna slåss om den lukrativa handeln där cannabis är den mest populära handelsvaran. När civila drabbas av detta gängkrig så ifrågasätts automatiskt klassisk narkotikapolitik med förbud som resulterar i att maffian utan legal konkurens kan tjäna svindlande summor på import och langning av illegala droger.

I en opinoinsundersökning utförd av organisationen Gadeajuristen har det visat sig att 59% av danskarna är positivt inställda till den holländska modellen med dekriminalisering och coffee shops. I Köpenhamns stadshus stöder en majoritet försök med medicinsk marijuana. I danska riksdagen vill Socialdemokraterna och deras allierade (ej i majoritet) få till en hasch-kommission som ska utreda om samhället kan tjäna på en dekriminalisering av cannabis.

Två inspirationskällor till denna friska diskussion är systemet med coffee shops i Holland och det i Schweiz med medicinsk marijuana där läkare kan skriva ut hasch på recept.

Citat i Berlingske Tidningen:

”Om det framkommer att legalisering av cannabis inte leder till en ökning av missbrukare, så är vi är redo,”

säger Thor Grønlykke som sitter i sociala kommittén för socialdemokraterna och är en behörig läkare.

Igår skrev Cannabis.se om en rapport från University of Washington i Seattle med rubriken Dekriminalisering av cannabis ökar inte konsumtion. Man kan hoppas att Thor Grønlykke får reda på detta.

Samma Grønlykke jämför kriminalisering av cannabis med floppen i 1930-talets USA när man kriminaliserade alkohol:

”Det finns ett mycket direkt samband mellan gängkrig, och vårt förslag, säger han och jämför Köpenhamn med 1930-talets USA.

När USA förbjöd alkohol såg man en explosiv tillväxt av den organiserade brottsligheten. Det är lite samma sak som vi ser i Köpenhamn. Här har vi en stor illegal cannabismarknad som kriminella utnyttjar för att tjäna stora pengar. En legalisering av hasch skulle vara ett mycket effektivt vapen för att eliminera grunden för den organiserade brottsligheten, kanske hade förslaget om en kommission inte kommit om det inte vore för gängkriget.

Gängkriget har varit en ögonöppnare för oss och gjort klart att det finns en stor kriminell marknad som vi har blundat för ett tag.”

Grønlykke om hasch som inkörsport till tyngre droger:

”Det är ett argument som har mer karaktär av religion än av kunskap, för det är inte några experter som tror det.

Det som jag tycker är viktigt i den här debatten är att vi försöker ha en icke-religiös inställning till detta, att för en stund lägga sina politiska ståndpunkter åt sidan, och istället styras av vetskapen som trots allt finns på området.”

För att kommissionen ska kunna bildas krävs dock klartecken ifrån den nuvarande majoriteten i folketinget (riksdagen) vilket är lättare sagt än gjort.

Länkar:

S siger ja til hash-kommission

S-politiker: Derfor skal hash være lovligt

Gänkrig i Köpenhamn

Gadejuristen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.