Demokratiproblemet med poliser i sociala medier

Polisens närvaro i sociala medier är något vi har skrivit om och problematiserat kring sedan länge. Något som nyligen blivit mycket uppmärksammat i media är polisen i Kalmar, som har lagt upp filmer på Facebook och Instagram där de visar upp vanliga tillbehör vid cannabisrökning.

En annan tokighet är polisen Stefan Ström i Luleå som verkar tro att man grindar hasch. Eller poliserna i Gbg som såklart twittrar “privat” men med en officiell framtoning, där de menar på att cannabis leder till heroin och ruttna tänder.

Det finns faktiskt forskning och utredningar som konstaterar att det här med poliser som informerar unga i skolan eller brett i massmedia är en dålig ide. Det är alltså inte bara ett slöseri med skattepengar, det kan t o m ha motsatt effekt och öka problemen.

Vi undrar varför det är så självklart att amatörer ska producera informationskampanjer för polismyndigheten när det inte förekommer på andra myndigheter. Ska det verkligen räcka med att polisen i Kalmar säger att det är riktat mot föräldrar, eller att polisen försvarar det med medborgarlöften?
Sedan så är det en mycket relevant fråga när myndighetsinformation övergår i propaganda? Poliser är ju som bekant ivriga försvarare av nolltolerans och repressiv narkotikapolitik.

När kritiska kommentarer lättvindigt tas bort under officiella inlägg på Facebook så är frågan om vi inte redan är där. För att det är stötande eller drogliberalt menar de vanliga poliserna som skriver och modererar. Men hur ska vi säkert kunna veta att det inte tangerar censur?
I vår granskning av Kalmarpolisens filmer ville vi veta vilka kommentarer som har raderats och varför. Som svar från polisens jurist har vi fått beskedet att modererandet av kommentarer under inlägg inte diarieförs, alltså registreras och arkiveras, med följande förklaring:

“Kommentarerna har raderats enligt de gallringsbeslut vi har för sociala medier. En handling som är av ringa betydelse för myndighetens verksamhet behöver varken registreras eller hållas ordnad, enligt 5 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen.“

Det här är intressant med tanke på t ex Mjölby kommun diarieför kommentarer på Lundbybadets Facebooksida då simhallen drivs i kommunens regi.

Att tala om propaganda och censur gällande polisens inlägg på Facebook är inte längre en klyscha, när det faktiskt är omöjligt att veta vad som försiggår hos polisen i Kalmar.

Ska vi verkligen bara lita på polisen och hålla käften?

Länkar och källor:

Mer om polisen i Kalmar

Föräldravarningen: ”Läppbalsamet” används till knark

Om twitterpoliser från Gbg

Tvingades ta bort rasistiska kommentarer

UK: Forskares råd till politiker om narkotika

UK: Hälsoorganisationer kritiserar kampen mot droger

Why ”Just Say No” Doesn’t Work

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen