Nyheter

Droginfo väcker ungdomsintresse

Den småländska polisens droginformation fick totalt motsatt effekt. Istället för att skrämma skoleleverna till att avhålla sig från droger, väckte polisens information intresse och nyfikenhet hos målgruppen.
Nu har polisen och socialtjänstens fältassistenter bytt taktik och upphört med den här typen av verksamhet i vissa delar av Småland. Man koncentrerar sig istället på föräldrarna.

Per-Åke Eld heter chefen för spaningsverksamheten vid Jönköpingspolisen. Han säger:
– Vi fick känslan av att vi informerade och att det väckte nyfikenhet och de reaktionerna ville vi absolut inte ha!

 

 

Sedan några år tillbaka har polisen i Jönköping slutat informera om droger ute i skolorna. Deras förhoppning var att drogkonsumtionen skulle minska som en följd av informationen, men upptäckte till sin stora förskräckelse att effekten blev den omvända.

Mer återhållsam med droginfo

Även i Kalmar och Kronobergs län har polisen blivit mer återhållsam med droginformation till ungdomar. De koncentrerar sig istället på de ungdomar som redan är kända droganvändare samt information till föräldrar.

Även socialtjänsten byter taktik

Idag uppdagades det att det  inte bara är polisen som har slutat att ge information om droger i skolorna. Också socialtjänstens fältassistenter har bytt metod, eftersom man misstänker att information i klasserna kan få motsatt effekt. De riktar iställetin sig på att informera ungdomarnas föräldrar, t ex på skolornas föräldramöten.

Ask oroad

Den här utvecklingen oroar givetvis justitieminister Beatrice Ask, som har synpunkter på polisens och socialtjänstens nya deal:

Vår stackars justitieminister börjar se en aning trött och sliten ut, men det är nog inte så lätt att vara knarkkrigare i dessa dagar. Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar tog slut, visst..? Men vad Ask tydligen inte har förstått, är att man inte både kan äta kakan och behålla den.

Saklighet skapar intresse

Om man ger ungdomarna saklig information (vilket hon ju efterlyser), istället för forna tiders skräckpropaganda, så kommer ju sagda ungdomar givetvis att bli intresserade. Inte för att göra karriärer som missbrukare, förhoppningsvis, men om de byter ut kröken mot röken som rekreationell drog på helgerna, så skulle mycket nog vara vunnet från ett skademinskningsperspektiv.
Jag är helt säker på att dagens ungdom är tillräckligt intelligent för att inse att det finns en avsevärd skillnad mellan alkoholens skadlighetspotential och cannabisens, t ex.

Länkar:

Droginformation fick motsatt effekt

Informerar föräldrar istället

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.