Nyheter

Drogpolis blir kulturpolis

Det finns all anledning att bli betänksam när polisen börjar bestämma över vad som bör finnas i vårt svenska kulturutbud och vad som inte ska förekomma där. I synnerhet när de använder sitt inflytande för att stoppa musik som enligt polismakten har ”drogförhärligande texter”.

SVT:s kulturnyheter rapporterar att en fritidsgård på högstadieskolan Teleborgs Centrum har avbokat en spelning av Uppsalakollektivet Labyrint, sedan Växjöpolisen rått dem till det.

Anledningen tycks vara att poliserna nagelfarit låttexterna på internet och funnit dem vara alltför drogpositiva. Eftersom polisen nyligen genomfört ”en stor insats mot cannabis” på skolan i fråga, ansåg de att det skulle vara olämpligt att låta hiphop/reggae-gruppen Labyrint framträda på den närbelägna fritidsgården TC.

Kommunen sade förstås ja och amen och stoppade spelningen, något som skapat viss ilska på sina håll och gett upphov till många diskussioner på nätet, bland annat på Flashback och Facebook.

Det förefaller som om polisen för närvarande bedriver en hetskampanj mot just cannabis, förmodligen av det enkla skälet att dagens välinformerande ungdomar hellre använder sig av cannabis istället för det lagliga men skadligare alternativet alkohol som rekreationsdrog. Nedanstående annons infördes i den göteborgska förortstidningen Nordost och ger en bra bild av de i dessa sammanhang så vanliga ovederhäftiga och fördomsfulla argument som används:

Källa: Tidningen Nordost, sid 8

Det är verkligen inte bevisat att cannabis orsakar schizofreni, eller cancer heller, för den delen. Polisen är inte någon välvillig och allmänt god trygghetsmyndighet. Den är i högsta grad partisk och när denna myndighet ljuger i media om skadliga effekter, så är det illa. Att dessutom servera den mentala bilden av att hasch är farligt för alla, baserat på en studie med 22 testpersoner, är helt enkelt politisk polispropaganda, som har mycket lite med seriös forskning att skaffa!

I ett demokratisk samhälle är det knappast polisens roll att offentliggöra den här typen av information. Den ska istället göra det jobb den är tillsatt att utföra, inte påverka kulturell eller politisk utveckling.

Myndigheter som sysslar med den här sortens propaganda, förtjänar en JO-anmälan. Den går att fylla i och skicka in elektroniskt. Ange polismyndigheten i Kronoborgs län för Växjöpolisen/censcuren alt. Västra Götalands Polis för det medicnska lögnerna som den samhällsinstans som anmälan riktar sig mot.

Länkar:

Avbokade hiphopare upprör

Växjö stoppar drogliberal musik

labyrint productions

Polisen o Växjö Kommun stoppar spelning från cannabisvänlig hip-hop grupp (Labyrint)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.