Nyheter

Eftervalsanalys: Otto Larsson (Pp) och aktivism på nätet

Nu är alla rösterna räknade från förra veckans val till EU-parlamentet, då är det läge för att analysera om cannabisaktivismen på nätet inför valet hade önskad effekt.

Otto Larsson som är piratpartist och aktivist inom Avkriminalisera Cannabis (AKC) placerades som nummer fem på Piratpartiets lista. Efter aktivt kampanjande i sociala medier så valde 2962 personer att kryssa Larsson. Det är drygt 11% av det totala antalet röster på Piratpartiet som blev 26 526. Varav 14 732 även kryssade någon på listan, vilket innebär att Larsson fick drygt 20% av alla kryss på piraternas kandidater.

Det gick inte vägen för Piratpartiet men antalet röster som Larsson fick sticker ut på fler än ett sätt. I jämförelse med andra mindre partier är Otto Larsson den enda som kommer upp i tvåsiffrigt procentantal bland andraplaceringar. (Lista: Fi, AfS, MED, Pv. Kriterier: Etablerade eller uppmärksammade i medier, relativ storlek på partierna ej beaktad).

Inom Piratpartiet så slogs Larsson endast av partiets toppkandidat Mattias Bjärnemalm. En erfaren och meriterad politiker som redan idag är tjänsteman för den gröna gruppen i EU-parlamentet. Bjärnemalm fick lite mer än dubbelt så många kryss med 6537. Nummer tre Katarina Stensson, vice partiledare och toppkandidat, fick 1511 kryss.
Endast Max Andersson (Pv, tidigare Mp), en etablerad politiker (Riksdagen och EU-parlamentet), kommer i närheten av liknande procentandel bland jämförbara partier. Det med 9,28% av kryssen, för Partiet Vändpunkt.

En som faktiskt kryssades in genom personval är den välkända miljödebattören Pär Holmgren (Mp), han fick 15,29% av totala antalet kryssen för Miljöpartiets kandidater. OBS! Partiers storlek och räckvidd är komplicerade faktorer och gör det svårt att jämföra. Det är svårare att få en högre andel av en större mängd röster, som större partier får. Men det innebär såklart även fördelar för toppkandidater.

Nätaktivismen för cannabis

Visst kan antalet röster till följd av aktivism verka lite med tanke på hur många som är intresserade av cannabis, eller för den delen är medlemmar i den största svenska Facebook-gruppen AKC (Ca 30 000 medlemmar). Men spridningen av cannabisrelaterade inlägg dämpas av algoritmer och så kallad shadow ban. Larsson fick även uppmärksamhet genom Piratpartiet, årets 420-firande i humlegården, spridning av klistermärken och i lokaltv i Blekinge (SVT). Nyheten publicerades även av SVT Nyheter på nätet.

Fast det är ändå skäligt att tro att merparten av rösterna kommer just från aktivismen i sociala medier. Eftersom det var där Larsson hördes och syntes mest. I flera månader spreds inlägg om hans kandidatur i olika kanaler från AKC. Larssons inlägg och uppmuntrande ord från hans supportrar spreds även i andra grupper och genom sidor på sociala medier. Under förtidsröstningen och på valdagen så var det många som laddade upp foton på sina kryss för Otto Larsson i AKC.

Under maj månad så handlar 7 av 10 inlägg om Larssons kampanj i inläggstoppen för den slutna Facebook-gruppen ”Avkriminalisera Cannabis!”. Totala antalet visningar för dessa inlägg är 37 800. Enligt mätvärdet sammanlagda inlägg, kommentarer och reaktioner så skedde en 90% ökning i jämförelse med april.

På den publika Facebook-sidan AKC Avkriminalisera ser vi ett liknande mönster i statistiken med flera inlägg i toppen som handlar om kampanjen. Sammanräknat hade dessa inlägg en räckvidd på runt 11 392 användare.

Med tanke på att antalet personröster som Larsson fick är högt inom Piratpartiet, samt i jämförelse med andra jämförbara partier och kandidater, så får kampanjen anses som lyckad. Det är även en fingervisning om hur den politiska arenan och debatten håller på att förändras. Det ser ut som att cannabis äntligen håller på att bli en politisk fråga även i Sverige.

Otto Larson säger själv att han är trött men nöjd med kampanjen och valet. Detta i en video upplagd idag på Facebook där han kommenterar valresultatet.

Källa:

Val till Europaparlamentet – Personröster (Val.se)

2 Replies to “Eftervalsanalys: Otto Larsson (Pp) och aktivism på nätet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.