Encod logo
Nyheter

Encod – Intervju med Joep Oomen

Encod står för The European Coalition for Just and Effective Drug Policies och organisationen har sitt säte I Antwerpen, Belgien. Det är en paraplyorganisation som sammankopplar experter, patientföreningar, aktivister, hälsoarbetare, forskare och företag. En gemensam nämnare bland medlemmarna är insikten om att repressiv narkotikapolitik ej fungerar. En annan viktig uppgift är lobbying inom EU.

 

Några snabba frågor till Encods ordförande Joep Oomen

Joep Oomen Cannabis.se: När startades Encod?
Joep: 1993.
Cannabis.se: Varifrån får Encod medel att driva sin verksamet?
Joep: Från medlemmarna.
Cannabis.se: Vad är du mest stolt över?
Joep:

  1. Demonstrationen i Wien 2003 mot den restriktiva narkotikapolitiken på global nivå som samlade över 2500 människor.
  2. Delaktigheten i Cataniarapporten som kom ut 2004.
  3. Förslaget om Cannabis Social Clubs.

Cannabis.se: Är Encod positiva till en legalisering av både medicinskt och rekreationsbruk?
Joep: Vi är ”zero point one tolerance” vilket är en motvikt till nolltollerans. Odling för eget bruk bör tillåtas och regleras oavsett syfte.

Cannabis.se: Hur ser ni på andra droger?
Joep: Vi har olika åsikter men allt mynnar ut i att prohibition gör saken värre. Varje samhälle borde ha rätt att bestämma sin egen policy. Så är det inte idag, vore det så skulle vi ha mycket större variation och alternativa lösningar på effektiv narkotikapolitik.

Cannabis.se: Under 2006 så hamnade Svenska Brukarföreningen i blåsväder pga deras medlemskap i Encod. En politiker hotade att dra in föreningsstödet om inte en länk på deras sida till Encod togs bort. Det ställdes krav som att deras medlemskap i Encod skulle avslutas och att deras kritiska inställning till den rådande narkotikapolitiken inte var rumsren. Vad tycker du om det här?
Joep: Det är en allvarlig attack mot Brukarföreningen och vår rättighet att uttrycka en åsikt och förespråka förändring. Det hela säger något om bristerna i demokratin, inte bara i Sverige utan i hela Europa. Myndigheter talar så mycket om behovet att skapa projekt och aktivitet kring narkotikafrågor men när medborgare involverar sig och ställer relevanta frågor då försvinner entusiasmen.

Cannabis.se: I USA så har flera stater påbörjat eller redan legaliserat medicinskt cannabisbruk trots att federala myndigheter stretar emot. Tror du medicinskt bruk kan bli tillåtet i Sverige?
Joep: Diskussionen om medicinsk cannabis kommer mer och mer i flera andra länder, det är en ögonöppnare för ickerökare.

Cannabis.se: I Sverige så verkar det som att ytterst få personer vågar stå upp mot det ”gamla” sättet och dominerande åsikterna när det gäller droger. Detta innebär att det knappt förekommer något politiskt arbete för att legalisera cannabis. Svenska NORMAL har tex haft uppenbara problem att organisera sig och hitta personer som kan agera ansikte utåt. Har du några råd?
Joep: Försök att hitta sätt att utöva optimal aktivism; något som kan utföras av ett litet antal människor men som med ett positivt budskap når ut till media. Ett budskap inriktat på folkhälsa och säkerhet som samtidigt visar på hur absurt kriget mot droger är.

Cannabis.se: Tror du att en legalisering av cannabis är skadlig för minderåriga?
Joep: Nej! Jag tror tvärtom.

Cannabis.se: I Sverige får man ofta höra argumentet om att det är dumt att legalisera fler droger när vi vet kostnaden och skadorna av alkohol.
Joep: Föreställ dig kostnaderna och skadorna som skulle uppstå om alkohol vore olagligt.

Cannabis.se: Om man jämför med alkohol tror du att en legalisering av cannabis skulle vara mindre skadligt och inte lika kostsamt för samhället ?
Joep: Jag tror inte cannabis skulle vara mindre skadligt eller mer kostsamt än vad det är nu. Jag är inte en expert och har inte några fakta men jag antar att bruk av cannabis generellt inte är lika komplicerat som drickande.

Cannabis.se: Är cannabis en inkörsport till tyngre droger?
Joep: Bröstmjölk är en gateway-drog!

Mer information om Encod: http://www.encod.org/info/-Svenska-sv-.html

[tags]cannabis, hasch, eu, narkotikapolitik, harm reduction, encod, joep oomen[/tags]

2 Replies to “Encod – Intervju med Joep Oomen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.