Nyheter

England: Uppror bland drogexperter

I England pågår det en het debatt om populistiska politiker som skiter i vad deras vetenskapliga experter säger om droger. Vi har skrivit flera inlägg om professor David Nutt som sparkades i slutet av 2009. I tio år hade han varit chef för Advisory Council on the Misuse of Drugs (ACMD) vars uppgift är att agera som ett vetenskapligt råd för att hjälpa politiker att fatta smarta beslut när det gäller narkotikapolitik.

David Nutt sa obekväma saker som att alkohol är farligare än många kriminaliserade droger och att Gordon Brown inte borde ha reverserat dekriminaliseringen av cannabis som Tony Blairs regering genomförde 2004. Det pragmatiska tänkande upphörde 2009 då cannabis återigen klassades till en B-drog eftersom Brown vill verka tuff mot brottsligheten.

 

 

Hasselas spinndoktor Torgny som likt ett grinigt barn gör narr av Nutt´s namn tycker det är bra att Gordon Brown tyglar sina rådgivare. Men det är såklart inte så simpelt som Torgny försöker göra det till. Det är ett allvarligt problem att evidensbaserad politik får lämna företräde till ideologisk kamp. Flera andra experter har lämnat ACMD efter att Nutt fick sparken. Enligt BBC så är det 8 med Nutt inräknat som lämnat rådet.

På det sättet som det är tänkt att fungera i England borde även vi i Sverige arbeta med narkotikapolitik. Riktiga experter som utvärderar droger. I Sverige så har vi NADIS – en osynlig sammansättning av myndighetsfolk och knarkkrigare som gör förarbetet med narkotikaklassningen av alla preparat som kan ha euforisk effekt.

I Sverige är det sällan eller aldrig fråga om ett preparat ska klassas eller ej, det som debatteras är att processen är för krånglig och att det går för långsamt.

Länk:

Drugs committee ’in deep trouble’, says former adviser

David Nutt vägrar tystna

Professor Nutt får starkt stöd av akademiska kollegor

England: David Nutt sparkas

Alkohol och tobak farligare än Cannabis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.