Nyheter

Ex-presidenter i tankesmedja söker nya svar

Enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP, har en lovande kommission nyligen bildats i Genéve, bestående av affärsledare, intellektuella och hälsoexperter, för att utarbeta en ny strategi i drogrelaterade problem. Skälet är att USA:s War on drugs samt FN-ledda försök att komma tillrätta med den rådande globala drogsituationen inte fungerat.

Den Globala Kommissionen i Drogfrågor ställde det konventionella tänkandet på huvudet under sitt första två-dagars-möte som slutade i tisdags i Genève.

De f d presidenterna för Brasilien, Colombia och Mexiko slår fast att kriget mot droger i Latinamerika har misslyckats och föreslår radikala reformer med fokus på förebyggande åtgärder och utbildning.

Förbuden värre än drogerna

Gruppen konstaterade i ett uttalande att det inte fungerat med att utplåna skördar eller kriminalisera konsumtionen av droger, för att minska drogtrafik- och användning. Däremot noterar kommissionen att de missförhållanden och skador som drogförbuden ger upphov till i form av våld och korruption, vida överstiger de skador som själva drogen kan orsaka.

 

 

Kommissionen vill få igång en saklig debatt i frågan, men inser att ämnet droger omges av rädsla och desinformation. De idéer man från gruppens sida skulle vilja se utvecklas, har att göra med FN:s kontrollsystem i drogsammanhang, utvärderingar av tillslag och operationer mot producenter och transportleden, straffskalan för droginnehav samt behandlingsprogrammens effektivitet.

Den 15 personer starka kommissionen inkluderar VD:n för Virgin- Richard Branson samt författarna Carlos Fuentes från Mexiko och nyblivne Nobelpristagaren i litteratur, peruanen Mario Vargas Llosa.

Länkar:

Former presidents, intellectuals seek strategy beyond war on drugs

WORLD LEADERS LAUNCH CAMPAIGN TO END DRUG WAR

Global Commission on Drug Policies

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.