Nyheter

Fängelse för en joint?

Sitter å researchar lagändringen av narkotikastrafflagen gällande ringa narkotikabrott som genomfördes 1993 signerad Calle Bildt. Frågan är om utrikesministern skulle gjort samma sak idag med tanke på hans involvering i danska CEPOS som förespråkar legalisering.

Det var alltså borgarna som lyssnade till RNS/Polisens lobbying om att maxstraffet för att bruka narkotika skulle ändras från böter till 6 månader i fängelse. Varför ska då en joint kunna leda till buren kan man fråga sig? Det var för att snuten ville avtvinga medborgare urin- eller blodprov och så blev det.

Men sossarna var emot det och det finns några intressanta mot-motioner att läsa på ämnet. En är 1992/93:Ju644 från Hans Göran Franck (s) och Anita Johansson (s). I den kan man läsa några smarta frågeställningar:

Att fängelse skall införas i straffskalan för eget bruk av narkotika berättigas ytterligare av ett juridisk-tekniskt argument om att innehav och bruk inte bör ha skilda straffskalor. Enligt regeringsformen är varje medborgare gentemot det allmänna skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp och mot kroppsvisitation, husrannsakan och dylika intrång. Dessa rättigheter kan begränsas genom lag men får aldrig gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som föranlett den. Skälen för höjning av straffskalan har granskats och inte befunnits hållbara. Ändamålet berättigar inte medlet.

Vi behöver donationer för att kunna hålla på med det här. Kom igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.