Nyheter

FN-mötet i Wien: Kriget mot illegala droger fortsätter till 2019

Igår så antogs en ny handlingsplan under FN-toppmötet i Wien för den globala narkotikapolitiken. Det beslutades att kriget mot illegala droger behövs och att vi i stort sätt ska fortsätta som vanligt. Europeiska kommissionen presenterade i veckan fakta som visar att det senaste tio årens narkotikakrig misslyckats med att stävja den globala drogekonomin. Trots att målen som antogs på ett liknande möte i New York 1998 alltså inte uppnåtts så fortsätter nu kriget.

FN:s organ för narkotikabekämpning UNODC och ordförande Antonio Maria Costa har under dagarna i Wien pratat mycket om faran med att internationella brottssyndikat destabiliserar länder som Mexico, Guinea Bissau och Afghanistan och att detta måste prioriteras.

 

 

Tänk en stund på vad detta budskap faktiskt innebär. Den misslyckade narkotikapolitiken och kriget mot narkotika kostar redan enorma summor för oss skattebetalare och nu kommer det behövas mer pengar för att kriga mot maffian. Politiker slösar pengar på något som inte fungerar och endast leder till att ännu mer pengar behövs. Var ska det sluta? Med ett narkotikafritt samhälle? Skulle inte tro det..

Kriget mot narkotika i Mexiko skadar demokratin

I Mexiko kontrollerar de olika knarkkartellerna hela landet trots att 45000 soldater satts in i kampen med hjälp av stora bidrag från USA. Myndighetspersoner som ska bekämpa den organiserade brottsligheten får ofta välja mellan en muta eller en kula. Kartellerna tjänar så snuskigt mycket pengar tack vare att vi kriminaliserar droger så att de kan köpa vem som helst.

Knarkhandeln är så lukrativ att kartellerna fraktar kokain i ubåtar och i tunnlar under gränsen till USA. Joaquín Guzman som är en av knarkbaronerna i Mexiko har kvalat in på plats 701 i Forbes lista över de rikaste personerna i världen. Förra året så sponsrade USA militär och polis i Mexiko med nästan 1,7 miljarder kronor (197 miljoner USD), resultat är 6290 drogrelaterade mord och en instabil demokrati.

http://www.youtube.com/watch?v=6t6r8BpjP_c&

Det här blodiga och kostsamma kriget kan fortsätta pga stödet från bl.a. Sverige. Vår folkhälsominister Maria Larsson (KD) och knarkantagonisternas maskot drottning Silvia skålade säkert i champagne på flyget hem från Wien. I EU är det Sverige och Italien som aggressivt förkastar harm reduction eller skadelindring som det heter på svenska.

Trots att flera länder som England, Tyskland och Holland ville se en förändring i den globala narkotikapolitiken och att skadelindring skulle skrivas in handlingsplanen så vann den hårda linjen med hjälp av allierade som USA, Ryssland och flera nationer i Afrika och Asien. Moralism baserad på låtsasvetenskap och kristen värdegrund från Sverige förstör alltså inte bara här utan även på global nivå.

Det är upprörande att höra hur folkhälsominister Maria Larsson pratar illa om satsningar på skadelindring i Norge och Danmark med sprututbyten och heroinförskrivning. I en intervju med propagandabladet Drugnews pratar hon om att ordet skadelindring kidnappats av legaliseringsförespråkare och hur dem som tror på nolltolerans vann fighten i Wien. Enligt samma artikel ska hon nu hem och läsa rapporten från Europa Kommissionen om hur kriget mot droger misslyckats. Folkhälsoministerns kommentar om rapporten:

– Det är forskare som fått fria händer och svartmålar läget, men det är inget beslutat av något organ. Nu ska vi studera deras rapport och slutsatser, men jag tror det är omöjligt att politiken orsakar mer skada än drogerna

Borde inte vår folkhälsominister som faktiskt tror på ett narkotikafritt samhälle ha läst rapporten från Europeiska kommissionens innan hon var med om att klubba igenom tio år till av detta meningslösa krig mot illegala droger?

Legalize It!

Länkar:

FN-möte i Wien om den globala narkotikapolitiken 2009-2019

Johannes Forssberg: Knarkkrigets hårda general

SR: FN-knark lång

Concern Grows in the U.S. That the Drug War Is Destablizing Mexico

Knarkkung med på listan över världens rikaste

En pyrrhusseger i Wien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.