Nyheter

Folkhälsomyndigheten: Utvärdera avkriminalisering

Idag släppte Folkhälsomyndigheten flera rapporter som ska ligga till grund för arbetet med den nya ANDT-planen som börjar gälla 2021. I en av dessa rapporter rekommenderar myndigheten att narkotikastrafflagen (avkriminalisering inräknat) ska utredas, vilket är smått revolutionerande, eftersom det nu blir svårt för socialminister Lena Hallengren att vägra ta med detta i den redan beslutade utvärderingen av svensk narkotikapolitik.

Nästa kontroversiella fråga är att Folkhälsomyndigheten även rekommenderar att injektions- och brukarrum för heroinanvändare bör utvärderas. Vilket redan finns i t ex Danmark och något som skulle kunna ses som knarkkrigarnas nästa stora förlust.

En annan intressant del i rapporten är att rättsväsendets kamp mot droger inte verkar nått framgång på några som helst viktiga mätpunkter. Tillgången på narkotika det senaste decenniet har ökat, priserna gått ner och drogernas renhet, dvs styrka har stigit.

Ett argument som poliser gärna kommer med är att maxstraff fängelse för ringa narkotikabrott behövs för att upptäcka unga nybörjare. Men om det verkligen är så går inte att säga med säkerhet. Eller ens om det verkar avskräckande (BRÅ). Detta argument är alltså en gissning!

Rapporten:
Åtgärdsförslag för att förebygga användning samt medicinska och sociala skadeverkningar av narkotika

Mer läsning:
Folkhälsomyndigheten föreslår flera ANDT-åtgärder till regeringen

2 Replies to “Folkhälsomyndigheten: Utvärdera avkriminalisering

 1. Jag börjar tro på riktigt att legalisering kan bli en valfråga där partiet som vill legalisera eller avkriminalisera kan komma ut som vinnare. Lena Hallengren måste sluta föra politik på magkänsla och personliga åsikter, och börja ta i fakta istället.

  1. Jag är själv inte intresserad av legalisering då jag bara vill ha CBD och CBN (vilka i nuläget är lagliga), men jag är väldigt intresserad av att se faktabaserad politik som kommer rädda hundratals liv varje år.

   Min kritik är att man måste vädja till folkets vilja som en allmäntjänare, och synpunkter ändras ganska snabbt på två generationer när samhället börjar prisa etik och faktabaserade beslut, i vilket fall man antingen kan acceptera nya tankesätt eller avgå.

   Om Lena Hallengren fortsätter att dövägra naturlig ändring är det inte omöjligt att hon blir avskedad från sin position för att hennes egen personliga politik går tvärt emot målen som är utsatta av regeringen genom deras myndigheter.

   Vi kan bara hoppas att bevisunderlagen som folkhälsomyndigheten lägger fram 2021 kommer sätta startskottet för ett bättre sverige, och om TCH blir klassat som allmänt accepterbar narkotika som nikotin och alkohol om några år är det bara en bonus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.