Nyheter

Frankrike toppar cannabisligan i Europa

Frankrike har på sistone dykt upp som nummer ett på den europeiska konsumenttoppen när det gäller cannabis. Detta enligt OFDT, den franska intressegrupp som sedan 1993 håller reda på legal och illegal drogkonsumtion i landet.
Kokainet är på uppåtgående och de franska tobakskonsumenterna fortsätter att bolma på friskt, höjda priser och förbud mot inomhusrökning till trots. Det största bekymret för ansvarskännande fransmän är dock att närmare en fjärdedel av landets 16-åringar enligt egen utsago röker cannabis dagligen!

Så oavsett om det gäller vanlig tobak eller cannabis, ligger Frankrike i den absoluta europeiska konsumtionstoppen.

Åtminstone 85% av vuxna européer har någon gång i livet provat en illegal drog, rapporterar OFDT. Dessa människor utgör i runda tal en fjärdedel av alla vuxna i Europa. Av de här individerna har majoriteten (77 miljoner) konsumerat cannabis, 14,5 miljoner kokain, 12,7 miljoner amfetamin och 11,4 miljoner ecstasy.

Den här statistiken är dock ojämnt fördelad över kontinenten. Åtminstone 1,2 miljoner personer mellan 11 och 75 år av fransk nationalitet säger sig röka cannabis minst 10 gånger i månaden och därmed vajar Trikoloren överst i cannabisligan. Dessutom hävdar en femtedel av fransmännen att de har rökt (eller på annat sätt konsumerat) cannabis NÅGON gång under livet.

Parispolisen har slagit ned på droghandeln i regionen nyligen, vilket har lett till att över tusen personer arresterats under årets första fyra månader.

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) har kommit med sin årsrapport, där det framgår att de s  k syntetiska cannabisen snabbt ökar sin marknadsandel. Under 2012 har 73 nya psykoaktiva substanser upptäckts, jämfört med  49 under 2011.
Många av de här produkterna är i själva verket en mix av olika substanser, vilket försvårar riskbedömningen när det gäller konsumenternas hälsa. Man vet ju inte vilka farmakologiska egenskaper den s k Spiceblandningen har.

Länkar:

France crowned as Europe’s leading cannabis consumer

French Europe’s biggest cannabis users

EMCDDA:s årsrapport (PDF)

One Reply to “Frankrike toppar cannabisligan i Europa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.