Franske toppsykiatrikern Alain Rigaud
Nyheter

Franska cannabisdebatten i en återvändsgränd?

Nyligen släpptes en fransk parlamentarisk rapport, som rekommenderar legalisering av såväl odling som konsumtion av cannabis inom landet.Den har skapat braskande tidningsrubriker och en av Frankrikes främsta psykiatriker har uttalat sig för legalisering.

Ändå är det franska politiska systemet så stelt och så toppstyrt uppbyggt, att förhoppningarna om en snar förbättring av fransk narkotikapolitik är  små.
Åtminstone om man får tro Ethan Nadelmann, grundare av Drug Policy Alliance i USA.

Utredningen, som tydligen har gjorts av medlemmar från ett arbetarparti i oppositionsställning, rekommenderar att odling och försäljning av cannabis ska bli en av staten kontrollerad aktivitet, ungefär på samma sätt som tobak och alkohol är det idag.

Rapporten fastslog också att det är omöjligt för regeringen att hålla fast vid och förespråka det som i utredningens text kallas för ”avhållsamhetsillusionen”.
Vår närmaste svenska motsvarighet till detta fenomen torde väl vara nollvisionen..?

De politiska partierna

Rapporten har ett visst stöd hos Socialistpartiet, även om två av dess kandidater till nästa års presidentval tagit avstånd från legaliseringsförslaget.

Det regerande konservativa partiet UMP har i stora drag förkastat utredningsresultatet, eftersom det tycks vara en allmän tro inom de konservativa leden att en legalisering/avkriminalisering av cannabis skulle medföra en ökning av antalet cannabiskonsumenter samt att flera tidigare cannabisdealers skulle övergå till att langa tyngre droger.

Ethan Nadelmann

Grundaren av amerikanska DPA, Ethan Nadelmann, välkomnade förstås rapporten, men var tveksam till att den skulle kunna påverka den franska narkotikapolitiken i gynnsam riktning p g a dess inflexibilitet.

– I t ex Schweiz eller Tyskland kan lokala initiativ bana väg för förändringar i de politiska attityderna, menar Nadelmann. I Frankrike däremot, är politiken mera toppstyrd och utrymmet för lokal medborgerlig aktivitet är mycket begränsat.

Alain Rigaud

…är psykiatriker och chef för the French National Association for the Prevention of Alcoholism and Drug Addiction.  Han anser att förbudspolitiken har visat sig vara kontraproduktiv och uppmanar alla att ta cannabisdebatten på allvar. -Förbudspolitiken fungerar inte och har aldrig fungerat, säger Rigaud. Avkriminalisering höjer inte konsumtionen, det är ett felaktigt antagande som görs av de som förespråkar förbud. Portugal, där det är tillåtet att inneha cannabis för egen konsumtion, har enligt statistiken en av de minsta gruppen av cannabiskonsumenter i Europa.

Frankrike storkonsument

-Frankrike, å andra sidan, fortsätter Alain Rigaud, tillhör de största europeiska cannabisanvändarna, trots att vi har en av de hårdaste narkotikalagarna. 1.2 miljoner franska medborgare röker regelbundet cannabis (mer än 10 ggr/mån) och 3.9 miljoner röker sporadiskt, d v s minst en gång om året.

(De här siffrorna tycks vara från 1990, eftersom Rigaud avslutar med att säga att de har fyrdubblats sedan dess)

Länkar

Is France’s cannabis debate stuck in a cul-de-sac?

Flashback-tråd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.