Nyheter

Frej Larsson frias -en seger för yttrandefriheten

Rapartisten Frej Larsson friades idag i tingsrätten från anklagelsen “hot mot tjänsteman” sedan han på Instagram lade upp en bild av en guldfisk som han döpt till Annika Ljung, samma namn som bärs av en chef inom narkotikapolisen. I bildtexten framgick att fisken skulle “fileas innan midsommar”.

Då skall hon skjutas – Frej Larsson

I samband med Instagram-bilden släppte artisten även en låt där polisen nämns vid namn.
Spotify tog bort låten direkt när polisen Södermalm begärde så. Nu när kulturpolisen fått smaka på rättvisan borde streaming-företaget återpublicera låten omgående!

Intervju med Larsson från rättegången:

Att ta sig in på tingsrätten var ungefär som när man ska igenom säkerhetskontrollerna på en flygplats. Metalldetektorer där du fick lämna ifrån dig väskor som gick igenom en röntgenmaskin.
Frej Larsson himself anländer till tingsrätten cirka 20 -30 minuter innan huvudförhandlingarna börjar. Jag går fram och presenterar mig, säger att jag representerar Cannabis.se och frågar om jag kan ställa några frågor senare när det passar. Förklarar att jag absolut inte vill spilla hans värdefulla tid i onödan. Frej lyser upp och ser glad ut, säger -Gärna det! och förklarar att han just nu har lite bråttom till ett kort möte med advokaten Viktor Banke för att planera lite inför vad som komma skall.

Huvudförhandlingarna börjar

Klockan tickar iväg och nu är det bara fem minuter tills dess att huvudförhandlingen börjar. Jag slänger iväg en blick mot entrén och säkerhetsspärrarna då jag ser flera män gå förbi utan att kontrolleras efter att ha visat upp polislegitimation.
Dörrarna till sal fem öppnas. Mitt hjärta pumpar på lite snabbare och jag känner mig förväntansfull inför den stundande rättegången. Folk går in i salen.
-Fullt!! hör jag en röst som säger. Det är ordningsvakten som säger att salen nu är full och att inga fler åhörare får plats. Utanför är det fortfarande fullt med människor, som nu alla ser ut som frågetecken. Salen rymmer bara 13 åhörare.
Folk skingrar sig och väntar på olika ställen runt omkring i tingsrättens lokaler. Jag sätter mig och får snart sällskap av en kille som kommit ända från Arvidsjaur och två enligt egen utsago prostituerade unga kvinnor. Vi snackar om allt mellan himmel och jord, vankar av och an, väntande på att det ska bli paus, så vi kan få en chans att ta oss in.

Efter pausen

Dörrarna till salen öppnas och det väller ut folk. Jag står beredd med min repiga telefonkamera i hopp om att få en bild av Annika Ljung, men misslyckas. Annika verkar skyggare än en skogsfé, vilsen i ett land bland bergatroll. Pausen varar cirka 10 -15 minuter och jag står nu redo, nästan först i kön för att kunna ta mig in.

Innan pausen är slut så organiserar vi oss. Någon frågar hur många i kön det var som satt där inne innan pausen. Två händer räcks upp. Nu fnissar vi alla till lite, då vi inser och misstänker att majoriteten av alla åhörare som tog upp platserna innan pausen var poliser som på ett fult sätt gick före i kön.

Vi pratar om hur de misslyckats med att skrämma oss eftersom att stämningen bland alla Frejs fans var på en hög nivå. Dörrarna öppnas igen och folk går in medan ordningsvakten räknar hur många som passerar. Precis vid mig så tar det stopp och dörrarna slås igen. Jag suckar djupt, men direkt så öppnas dörrarna och en tjej går ut. Hon säger att hon satt där inne innan pausen och gärna gav sin plats till någon som inte varit inne ännu. Jag blir insläppt och sätter mig på den enda lediga platsen och börjar anteckna allt som jag hör och finner intressant.

Åklagaren går hårt åt Frej, ställer frågor som “Vet du vad det betyder att säga: Då ska hon skjutas?” eller vad betyder “Att knulla någon?”.
-Vem lade upp låten på Spotify? -Vem har tillgång till din Instagram? -Vad menar du med #snuthat? o s v.

Frej ser väldigt lugn och samlad ut. Han svarar objektivt att han jobbar med konst och musik, att hans skapande handlar om dubbelmeningar och att utforska gråzoner. -Vad är ok att säga och vad är inte ok att säga? -Hur funkar egentligen lagarna som styr våran yttrandefrihet..?

Alla vet vi väl att säger man: “Då ska hon skjutas”, så syftar det kanske på en tidpunkt då någon ska skjutas. Sjunger man det däremot och med en melodi som är ifrån födelsedagssången, så vet vi alla som fått frukost i sängen med tillhörande presenter, vad som kommer i andra versen.

Frej får frågan om han vet vem Nils Karlsson är. Han svarar att det är en man som en gång tvingat honom att klä av sig sin tjurfäktarjacka och fjäderboa, faktiskt helt naken i ett trapphus, innan ett gig. Han får sedan frågan om Nils Karlsson är polis? Frej svarar att det hoppas han verkligen och ett skratt sprider sig snabbt, så högt att domaren får be om ordning i salen.

Andra pausen

Tiden går, och efter ett tag så märks det tydligt att tiden inte kommer att räcka till för att hinna med allt under dagen. Det blir en till paus och kort bensträckare innan avslutande utfrågning av ett vittne som är jurist på Spotify.
På vägen ut ur salen försöker jag få en paparazzibild på målsägaren Ljung, men ångrar mig eftersom jag hör domaren säga till en person bakom mig, att hålla sin telefon i horisontalläge inne i rättssalen. Jag vill verkligen inte riskera att åka dit för olovlig fotografering. Utanför så pratas det om saker som sagts inne i salen.

Efter Rättegången

Efter rättegången så gick de flesta ut från tingsrätten och samlades vid trappan utanför. Pressen var där och fotograferade. SVT körde en kort intervju med Frej. Jag stod bakom och fotograferade. Efter att pressen skingrat sig så gick jag åter fram till Frej och frågade när det passade honom bäst att köra vår intervju. Han svarade att just nu så ville han käka och bara komma bort ifrån all juridik och vila huvudet lite.

Vi bestämmer att vi ska ses lite senare, å så får jag Frejs nummer för vidare kontakt. Jag hinner ställa frågan om han och advokaten tror på friande dom. Varpå jag får svaret att det tror dom definitivt. Därför att enligt lagen så har inget fel begåtts.

Förfesten till efterfesten

Jag ringer upp till Frej och frågar var och när vi skulle ses. För tillfället så var Frej med ODZ och repade på ett ställe i stan, så jag blev ombedd att möta upp dom vid Kvarteret/Fristaden (stället där efterfesten skulle ske). Jag beger mig till Slakthusområdet vid Globen och ställer mig utanför för att invänta entouraget.

Det är cirka två timmar till festen börjar men jag behöver inte vänta särskilt länge förrän två bilar dyker upp, ur bilarna så väller Frej, ODZ och en massa andra personer ut. En kille kommer direkt fram till mig och ber mig att rulla en roach med en liten pappersbit från hans ciggpaket. Jag rullar en roach och ett ögonblick senare så står vi alla där och röker, dricker pilsner och samtalar glatt sinsemellan. Det pratas om fallet, om musik och om stället som bokats till rättegångens efterfest. Efter en stund beger sig alla in i lokalen för kvällens fest. Frej går runt och pratar med personer, kramas och fistbumpar. De som jobbar på stället bär runt på lådor med öl och förbereder tillställningen.

Nu får jag äntligen lite tid med Frej. Vi sätter oss ner, jag tar fram papper och penna. Frej frågar om det inte blir lättare ifall jag spelar in? Jag svarar att jo förvisso, men jag litar inte på inspelningsfunktionen då telefonen är gammal och sliten. Jag förklarar för Frej att jag aldrig varit reporter tidigare och egentligen är byggnadsmålare. Frej skrattar högt och tycker det är underbart att Cannabis.se skickar en sådan som mig. En lyckad icebreaker som gör att det känns mer avslappnat och mer personligt i vårt samtal.

På frågan om detta ens hade hänt ifall vi avkriminaliserat droger svarar Frej nej, det tror han inte. Då hade vi suttit å rökt på ett cafe! Om vi pratar specifikt om utredningen och rättegången så tror han inte heller att det slutat med rättegång, eftersom synen på droger hade varit så annorlunda då.
När jag frågar -Varför just Annika Ljung? så svarar Frej att hon varit så framträdande i media och fastnat i hans huvud.

Han menar även att han inte ångrar sitt beslut att protestera och föra ett jävla liv efter polisens stora insats mot festen på Mosebacke i januari. Vilket blev startskottet på den hårt kritiserade polisutredningen och nu rättegången.

När jag antecknar går Frej plötsligt därifrån. Jag inser precis då att jag inte kan sitta ner med honom och göra detta. Frej är ”all over the place” och jag vill inte vara den som tar upp hans tid.

Jag funderar och kommer fram till att om jag ska lyckas med detta så får jag köra en lite annan approach. Så jag följer med Frej och ODZ till logen och frågar ifall det är ok att jag hänger med dom istället för att genomföra intervjun i ett sträck, att jag ställer frågor lite då och snappar upp saker de talar om. Det var helt okej..

VIP rummet

Väl inne i logen så sätter vi oss alla ner tillsammans med några andra gäster som också tilldelats VIP-armband. Jag passar då på att fråga Frej om han tror att Annika gillar rap och trap-musik? Det tror han inte, snarare att hon diggar country-genren southern shuffle.

En kille som kanske jobbar på stället kommer in i logen bärandes på en låda bärs av märket Red Stripe. Jag känner törsten vakna. Jag älskar nämligen Red Stripe. Han tar några djupa andetag genom näsan, så ber han om allas uppmärksamhet. Han berättar att polisen varit förbi dagen innan och tagit in folk på pissprov och uppmanade sedan alla att tänka på att länsman skulle kunna kika förbi ikväll med.

I logen pratades det om allt mellan himmel och jord. Om ideer för nya låtar, roliga rhymes, festivaler, poliser och lagar. Jag tackade ODZ för feta spelningar på Emmabodafestivalen och uttryckte uppskattning för det framträdande som Frej körde där förrförra året. Frej blev glad och utbrast att han uppskattar att uppträda där eftersom man kan få så udda speltider. Han berättade om gången då han fick köra efter gruppen Shpongle, som i sin tur körde efter Vengaboys, alla fnissade till och konstaterade att det är verkligen blandade genrer där.

Sedan frågar jag efter en bärs och får tillbaka svaret: ja för fan, klart du ska ha en pilsner. Vi sitter alla ett tag och festar och fortsätter prata. Jag får frågan om vilken musik jag lyssnar mest på? Mitt svar; att jag gillar deras musik och att jag är ett fan, fast inte ett hardcore hiphop fan. Sedan förklarar jag att min absoluta favoritgenre är psytrance. Jag frågar tillbaka om någon av artisterna prövat köra ”raptrance” eller typ ”psyrap”, de skrattar alla till lite och säger att dom har prövat, men har ej fått det att fungera riktigt.

Nu har det gått ett tag sedan vi alla ankom till klubblokalen och det var dags för Frej och ODZ att soundchecka. Vi börjar alla att bege oss utifrån logen. Jag frågar Frej vad han hade gjort om Annika skulle brinna och han hade en hink vatten. Han svarade att i så fall hade han druckit det.

Artisterna soundcheckar, folk står och lyssnar och dansar. Jag själv går också runt och pratar med människor som jag känner igen från tidigare på dagen inne på Stockholms tingsrätt. Så här fortskrider kvällen. På dansgolvet samt i logen snackar jag med mängder av intressanta människor och stämningen är på topp!

Under natten berättar Frej en underlig sak för mig. När han efter en lång tid fick tillbaka sin dator så hade polisen lämnat en hälsning på den. Han kontaktade polismyndigheten för att få svar på vem som lämnat meddelandet men ingen visste något. Kort därefter så gick datorn inte att starta igen.

Frej Larssons rättegång del 2

Idag måndagen den 15/10 så skulle del 2 av Frej Larssons rättegång hållas. Dagen till ära försov jag mig såklart. Jag vaknar klockan halv nio och har endast en halvtimme på mig innan förhandling återupptas i tingsrätten. Jag stressar iväg mot tuben och kommer inklampandes i domstolen cirka 15-20 minuter efter spektaklet startat. När jag väl kommit in och börjar lyssna, så hör och ser jag att det är åklagaren som sitter och berättar sina skäl till varför Frej ska dömas.

Åklagarens argument

Åklagaren yrkar på tre månaders fängelse för Frej och sammanlagt 10 000 i skadestånd till polischefen Annika Ljung. Fem tusen för instagram-inlägget och fem tusen för låten på spotify. Åklagare menar att man inte kränker någons yttrandefrihet här, då ett hot och vad som uppfattas som hot är väldigt subjektivt. Åklagaren säger att det är väldigt snällt av Annika att begära så lite. Innan jag skriver vidare så vill jag också passa på att säga att Annika Ljung inte syns till någonstans. Det är alltså bara åklagaren som sitter på målsägandesidan.

Pausen

I pausen så hälsar jag åter på Frej, tackar honom för en trevlig fest i fredags kväll och lämnar honom sedan ifred för att kunna samtala med advokat Viktor Banke. Medan jag sitter och dricker mitt kaffe och jämrar mig över min sena ankomst så lyckas jag höra lite på vad som sägs mellan Frej och advokaten. Banke säger rent ut sagt att han blir provocerad över åklagarens argument.

Sal 5 igen

Efter att alla återigen tagit plats i sal 5 så är det advokat Bankes tur att framföra sitt försvar. Enligt advokatens ord så är det absolut inte hans klient som försöker hämnas eller liknande mot polisen. Det är snarare tvärtom! Polisen har trakasserat honom under en längre tid nu och det tar aldrig slut. Spontana visiteringar och kroppsbesiktning med total avklädnad. Att högt uppsatta poliser talar ut i media om att man inte ska boka artister som Frej mm. Hans trovärdighet ska inte heller påverkas av att det inte gjorts någon JO-anmälan. Det finns statistik som talar emot att anmäla poliser. Väldigt få fall leder till åtal och ännu färre leder till dom. Att han rappar om en fisk i låten “då ska hon skjutas” framgår väldigt tydligt eftersom att det refereras till hitta Nemo i texten. Kanske den mest kända fisken i hela världen!

Sedan om man läser låttexten så är det citattecken vid ”då ska hon skjutas” vilket gör det ännu mera tydligt att man citerar födelsedagslåten, å inte menar att man bokstavligt talat planerar att skjuta någon.

Dessutom är det så att om artisten Frej Larsson går ut och säger att han har gjort en ny låt, så är det inte Frej som privatperson, som säger så. Normalt är det väldigt många personer inblandade i musikproduktion och marknadsföringen av den. Artisten är ansiktet utåt.

Advokat Banke sympatiserar faktiskt ändå lite med målsägaren Annika ljung. Självklart så förstår han att det förmodligen inte är särskilt kul att bli uthängd i media eller få så stor negativ uppmärksamhet. Däremot så bör en högt uppsatt polis vara beredd på att möta kritik. Hon har uttalat tyckande och personliga åsikter i media på ett sätt som har påverkat Frej Larsson negativt som artist, då bör hon också vara beredd på att bli kritiserad för det.

Poliser måste vara hårdhudade och tåla mer än så. Det måste vara ok att kritisera en statlig representant för uttalanden utan att riskera påföljder pga det. Allt som är olämpligt är inte olagligt! I en liberal demokrati så måste människor få använda sin rätt att kritisera makten. Att göra det i form av låtar och sånger är något vi alltid har gjort.
Det kan heller inte bevisas att det är Frej personligen som har laddat upp materialet på nätet, detta trots att saken har undersökts i åtta månader och kostat mängder av resurser. Alla som har gillat och uppmärksammat låten och instagram-inlägget är intresserade. Följarna är kritiska mot något de tycker är fel. Konflikten med polisen lockar många följare och ett konto på sociala medier som är så stort måste underhållas för att kunna fortsätta växa. Som tidigare konstaterats så kan inte en person sitta och göra allt det jobbet. Det är alltså ett team bakom allt och det går ej att bevisa att det är Frej personligen som lagt upp det, även om han säger i sociala medier att det är han. Dessa gånger så är det artisten som talar och inte privatpersonen. Detta är något man bör utgå ifrån när man har att göra med populära artister. Åklagarsidan har ej lyckats lägga fram ett enda bevis på att det skulle vara Frej i egen person som gjort allt. Därför så ska åtalet ogillas.

Man borde ha gjort en mer ingående utredning om man vill ha fällande dom på detta, för just nu så brister åtalet i sin robusthet. När det gäller själva hotbilden så blir det svårt att tänka sig varför någon skulle känna sig hotad av Frej, eftersom han är en av de snällaste människor man kan tänka sig och har aldrig varit våldsbenägen i hela sitt liv.

Ordet filéa är fortfarande att fackord som används när man hanterar fisk och kött. Banke gör sedan jämförelsen med att ifall någon köper en flaska champagne och kallar den för advokatflaska, ger den ett namn för att sedan hota med att sabrera den (halshugga) så skulle iallafall inte han känna sig hotad. Eftersom han är medveten om att det är advokatflaskan man pratar om och inte advokaten. Banke säger att han personligen tycker att det kan vara rent livsfarligt om myndigheter ska börja bokstavstolka musik och konst. Det som Frej gjort är nämligen ett av de vanligaste sätten som finns att tillgå när man ska kritisera polis eller andra myndigheter. Det ska inte tolkas bokstavligt!

Advokat Banke säger även att han har full förståelse för att detta inte är varken kul eller bekvämt för Annika, men det är ju inte den frågan som prövas i det här fallet. Frågan gäller hot mot tjänsteman. De flesta som hotar någon gör det med uppsåt, är det bevisat att Frej gjort detta med uppsåt? Det är ju inte bara Annikas namn som nämns i låten. Man nämner även Kamprad samt grupper av människor så som prostituerade och missbrukare.

I fredags fick Frej frågan vad han menar med att knulla någon, svaret var då att det kan ha många innebörder beroende på var, hur och när man säger det.
Banke: Jag har själv i sammanhang sagt saker som fuck det där, eller fuck dom där, eller fuck det som händer där. Det kan helt enkelt betyda att man ogillar vissa saker som händer. Det övergår Bankes förstånd att man i bevisning för en av åtalspunkterna hänvisar till ”Annars kommer jag att skriva att…” som bevisning. Banke fick själv leta sig fram till material från 1800-talet för att hitta liknande uttalanden som prövats. Annika själv har inte ens hört hela låten, det har hon själv sagt. Annika har blivit upplyst av anhöriga. Har dom anhöriga som upplyst henne hörts om detta?

De saker som Annika säger sig ha mått dåligt över omfattas inte av åtalet. Hon har blivit hånad för sin dialekt, hon har blivit hånad av några av Frejs följare och hon har blivit hånad för sin bristande kompetens som narkotikapolis. Inget av detta omfattas av åtalet. Poliser, särskilt chefer och ledande representanter för myndigheter måste tåla mer än så.

På trappan utanför efter avslutad förhandling

Utanför tingsrätten ser jag hur Frej blir intervjuad av flera olika journalister. Jag står bakom och lyssnar lite på vad som sägs. Frej tycker att det känns obeskrivligt och att det verkligen är en absurd situation. Det känns minst sagt orimligt att det läggs ner så mycket tid och resurser på detta, han skulle gärna vilja veta hur mycket pengar hela den här insatsen har kostat skattebetalarna.

För övrigt så vill han fortsätta inspirera och skriva om saker som händer i sitt liv. Han har tänkt att om han blir friad ifrån detta så ska han släppa den fetaste skivan någonsin, och att han arbetar på en 10 tums vinyl. Han skrattar till lite och säger att om man behandlar mig dåligt så kommer jag att skriva om det.. Sedan frågar han sig själv och de människor som står samlade vad som händer om han skriver något som inte är ok? Är det olagligt direkt då, eller bara om någon annan tar del av det? Vad händer t ex om han skriver något som enligt lagen ej är ok, sen blir det stulet och publiceras av någon annan utan hans samtycke, är det fortfarande han som har brutit mot lagen då och hur ska man i så fall veta vad som är okej att skriva?

Frej Larsson intervjuades av Patrik Hamrin.

2 Replies to “Frej Larsson frias -en seger för yttrandefriheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.