Nyheter

Hampa: Den perfekta bruksgrödan

Hampa är det svenska namnet på cannabisplantan och ofta det ord som används av bönder för att distansera sig ifrån drogfrågan. Genetiskt är det samma planta som kan användas för drogproduktion men de plantor som används legalt är framodlade för att följa gällande lagar som kräver en maxnivå av THC på 0.2% i cannabisblommorna. Cannabis för drogbruk kan innehålla så mycket som 20% THC.

EU tvingade Sverige att tillåta odling av industrihampa 2003. Innan dess hade etablissemanget effektivt demoniserat plantan och dess ekologiska fördelar i över tre deccenier. Det handlar om ett smutskastande av hampaplantan och är något som lever kvar än idag. Polis i Sverige pratar konspiratorisk om missbruk av industrihampa och bönder har svårt att få bidrag till odlandet. Hampan är trots de många potentiella användningsområdena inte riktigt välkommen i Sverige.

 

 

Prohibitionister som ogillar tanken på industrihampa menar inte sällan att växten tillhör historien och undrar ofta skadeglatt varför det inte är vanligare om det nu är en så bra råvara. Trettiofem års förbud i Sverige och en hel del hatpropaganda är nog en stor anledning. Visserligen kanske vi inte använder segel i sjöfarten eller säckväv i samma utsträckning som förr i tiden men hampan är mycket ekologisk och de potentiella användningsområdena är nästan oändliga.

Plantan växer flera meter och blir klar för skörd på några få månader. Växtens naturliga skydd mot angrepp och sjukdomar är nästan optimal. Hampa används idag runtom i världen bl.a. till textil, pappersmassa, byggmaterial och livsmedel.

Länkar:
Trögt för hampaodlarna
Hampa och lera ska ge sundare klimat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.