Nyheter

Hampfibrer kan ingå i framtidens batterier

Forskare vid universitet i Alberta, Kanada, har lyckats framställa nanostrukturer med cannabisväxtens inre fibrer som kan konkurrera med det mycket dyrare materialet grafen.
Det fina i kråksången är att råvaran är något som hampindustrin ibland inte ens tar till vara på. Det är alltså en nyckel till framtidens batteriteknologi med både ekonomiska och ekologiska fördelar.

Enligt forskaren David Mitlin så har de genom att värmebehandla växtens fibrer i olika temperaturer fått fram strukturer som alltså redan nu kan hjälpa till förlänga dagens batteritid med upp till 200%. Mitlin har även sagt att de redan är förbi testperioden och nu på väg att dra igång småskalig produktion.

En kan tycka att det kanske dags för samhället att ändra inställning till denna kanske mest mångfacetterade gröda vi har i naturens skafferi. Det handlar om så mycket mer än drogen, oavsett om det är för medicin, nöje eller religion.

Men vadå industrihampa är ju lagligt i Sverige tänker du kanske? Tacka EU för det, men fortfarande så agiterar dumma makthavare och journalister t ex mot cannabislöv som används i marknadsföring för helt legala produkter. Det är inte lätt att försöka göra lagliga affärer med denna växt i dagens Sverige. Lagar och förordningar försvårar t o m för hampbönder som vill experimentera och gör det omöjligt att hålla på med egen fröförädling.

Med risk för att låta som en hippie, men är inte det inte dags att vara glad över denna plantas existens?

Länk:

Could hemp nanosheets topple graphene for making the ideal supercapacitor?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.