Nyheter

Hårdare staff = lägre priser

Knarkkrigares taktik med hårdare bestraffning ökar troligtvis tillgången av narkotika på gatan! Så kan man tolka data från forskare vid Carnegie Mellon University i USA.
Washington Post skriver om statistik som visar att rättsväsendet inte kan höja priserna och minska tillgången på illegala droger genom att sätta buset i fängelse. Sådana aktioner verkar resultera i det omvända, dvs att gatupriserna istället sjunker kraftigt.

Forskarna har jämfört gatupriser på heroin och kokain under 30 år och sedan jämfört med hur många som fängslats för narkotikarelaterade brott under samma period. Till knarkkrigarnas stora förtret verkar deras hårda nypor alltså göra knarket billigare och mer lättillgänglig.

Om man tar Sverige så verkar även vi haft en liknande prissänkning. Så hur kan Beatrice Ask hävda att straffen måste höjas och att det ens spelar någon som helst roll att narkotikabrottslingar åtminstone inte kan begå brott i fängelse?

Vad kan denna korrelation bero på? Ökad konkurrens när marknadsandelar blir ”lediga” för att någon fängslas eller dödas? Är det en omöjlighet, för om en tillfällig prishöjning skulle uppnås så ökar förtjänsterna, därmed sänks priserna pga konkurrens och tillgängligheten ökar igen?

Länkar:

The most embarrassing graph in American drug policy

Den mörka bilden av narkotikapolitiken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.