Nyheter

Haschpsykosen är omodern

I början av veckan bloggade vi om forskare som ifrågasätter kopplingen cannabis/psykos.
Även på NORML’s blogg rapporteras det om dessa rön och ännu en studie som påvisar att schizofrenipatienter möjligen självmedicinerar med hjälp av cannabinoider.

I den senare studien jämfördes schizofrenipatienter; den ena gruppen var cannabisbrukare, medan den andra inte använde drogen.
Bland dem som använde cannabis kunde forskarna mäta en mer välfungerande mental förmåga med hjälp av psykologiska tester som handlade om hjärnans kapacitet att hantera tankar.

Det verkar även som om cannabinoider har en positiv inverkan på verbal kommunikation och ger en högre poäng för cannabisbrukare i något som kallas GAF-test (Global Assessment of Functioning).

Den allmänt accepterade förklaringsmodellen som går ut på att det är cannabisdroger som orsakar den så kallade haschpsykosen, utmanas numera av tanken om att kroppsegna- och plant-cannabinoider skänker psykiskt störda människor vad de vill ha/behöver.

 

 

Om samhället vore mer öppensinnat för den här förklaringen så skulle den befintliga forskningen om cannabinoida ämnens varierade inverkan på psykologiska sjukdomar och störningar, tas på större allvar. Det finns trots allt en hel del sådana positiva rön om cannabisämnens gynnsamma effekter på Alzheimers, hämmande av NPF-relaterade symptom, och helande egenskaper, som med fördel kan användas för att motverka skada av hjärnceller.

Det är nästan förståeligt att haschpsykosen som fenomen fått liv i landet lagom, medan i andra kulturer kanske den som insjuknat istället bemöts som helig eller kreativ?
Eftersom vi klassar detta ”onormala”tillstånd som sjukt, så söker vi också en enkel förklaring till fenomenet!

Stigmatisering, d v s psykologisk brännmärkning, motverkar utvecklingen av den här kunskapen och försenar också våra möjligheter att åter låta cannabisväxten komma mänskligheten till gagn.

Länkar:

Latest Research On Pot and Schizophrenia Runs Contrary to Mainstream Media Hype

Cannabis use disorders in schizophrenia: Effects on cognition and symptoms. (studien)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.