alt
Nyheter

HD: -Tidigare praxis stelbent

Som vi redan berättat, har Högsta domstolen på senare tid behandlat ovanligt många överklaganden i narkotikamål och skapat en ny praxis, där domarna är betydligt mildare än tidigare.

Stefan Lindskog som är justitieråd i HD säger att det som tidigare var praxis kan te sig orättvist vid en jämförelse. Han menar att de som för närvarande avtjänar tid skulle ha fått betydligt kortare straff om nu gällande praxis hade rått vid den tidpunkt då de dömdes och att saken sedd ur det perspektivet därför innehåller orättvisor. De som dömts utifrån det gamla synsättet har dock ingen möjlighet att få sina domar omprövade.

-Tings- och hovrätterna har tidigare enbart dömt efter stelbenta riktlinjer, som mängd och typ av drog, menar Lindskog. Han anser att även HD bär en viss del av skulden till att det varit på det viset under många år.

I sina senare domar har emellertid HD haft en mera nyanserad approach och tagit hänsyn till även andra faktorer och nu är förhoppningen att de lägre rätterna tar till sig den vägledning som HD bidragit med genom sitt prejudikatsskapande arbete.

Länkar:

 Nytt prejudikat ger lägre straff för narkotikabrott

 Blandade reaktioner på ny HD-praxis

 En friskare tillämpning av en sjuk narkotikalag

 Mer sansade HD-domar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.