alt
Nyheter

Holländska protester mot ”drogturistförbudet”

Den nya lagen som förbjuder coffee shops att sälja cannabis till s k drogturister, är inte populär bland näringsidkarna! I går protesterade hundratals i de tre berörda sydliga provinserna och flera coffeeshops trotsade öppet förbudet.

De nederländska myndigheterna har i landets sydliga del börjat tillämpa den nya lag som infördes av den i förra veckan kollapsande koalitionsregeringen. Lagen, som infördes vid årsskiftet, förbjuder landets coffee shop-ägare att sälja cannabis till alla som inte innehar ett så kallat weed-pass och är holländska medborgare.
Hundratals demonstranter visade igår sitt missnöje med den nya lagen.

Flera demonstranter rökte cannabis helt öppet och 1:a maj användes till att demonstrera mot att man tvingas diskriminera icke-holländare. I många coffee shops struntade man helt enkelt i förbudet och fortsatte business as usual.

I Maastricht blev en coffee shop-innehavare varnad för brott mot den nya lagen och något hundratal demonstranter intog stadens stora torg, där ett 50-tal demonstranter rökte jointar öppet. Där överlämnades också en petition till Onno Hoes, stadens borgmästare, där 300 personer skrivit under och kräver en omedelbar skrotning av lagen.

Enligt den nya lagen (som ska börja gälla nästa år) tillåts endast innehavare av s k weed passes att inhandla cannabis, vilket är en tillbakagång för Hollands traditionellt avslappnade hållning gentemot drogen. Dessutom är det en rejäl käftsmäll mot de miljoner ”drogturister” som årligen besöker landet, för att inte tala om det ekonomiska bortfall som den nya, impopulära lagen medför!

Länkar:

Dutch protest enforcement of cannabis ban

Protestors just say no to Dutch cannabis ban

Dutch courts move to ban marijuana cafés

Cannabispass – Vad händer i Holland?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.