Cannabis dokumentärfilm BBC
Nyheter

Horizon – Cannabis: The Evil Weed?

Missa inte den mycket intressanta dokumentären Horizon – Cannabis: The evil weed? Dr John Marsden som är beroendespecialist och arbetar med missbrukare åker jorden runt för att reda ut de grundläggande frågorna kring den omstridda plantan. Finns det en länk mellan cannabis och schizofreni? Kan cannabis samtidigt vara antipsykotiskt och ångestdämpande? Hur ser plantans historia ut? Är det en inkörsport till tyngre droger? Är cannabis medicin?

Till att börja med besöker Dr Marsden den genetiska vaggan för cannabis vilket anses vara centralasien, närmare bestämt Kazakstan. Här träffar han en expert som ger möjliga anledningar till varför THC och andra cannabinoider till en början kom att produceras i växten. Skydd mot ultraviolett ljus i de högt belägna bergstrakterna och som ett biologiskt försvar mot betande djur är några teorier som läggs fram.

 

 

Vid ett besök hos Dr Steven Goldberg som arbetar vid US National Institute on Drug Abuse så kommer det fram intressanta fakta angående teorin om cannabis som en inkörsport till tyngre droger. I försök har man låtit råttor själva administrera heroin. En grupp råttor har tidigare i livet injicerats med THC och en kontrollgrupp har varit drogfria. I försöken kan man se att THC-råttor gärna förbrukar mer heroin men kontrollgruppen tar även den för sig.

Dr Goldberg anser att toleransen som THC-råttorna byggt upp vid cannabiskonsumtion gör att de konsumerar mer heroin. Det intressanta är att när man sedan gör det svårare för båda grupper att få tag på heroinet så syns det ingen skillnad i hur hårt råttorna kämpar för att få det samt när de ger upp. Enligt Dr Goldberg visar det att cannabiskonsumtion inte förändrar något i hjärnan som leder till missbruk av tunga droger. Det handlar istället om sociala och personligt historiska aspekter som kan leda till missbruk av tunga droger.

I slutet av dokumentären så genomförs det ett besök hos GW Pharmaceuticals som med specialtillstånd av Engelska myndigheter tillverkar den cannabinoidbaserade spraymedicinen Sativex. Där snackar vi proffsodling!

http://www.youtube.com/watch?v=gAfs_No8lE8

Länk:

GW Pharmaceuticals – Sativex

Piratebay – Horizon.S47E02.Cannabis:The Evil Weed?Hannibal.avi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.