Nyheter

Ingen nordisk enighet i narkotikafrågor

Nordiska Ministerrådet har under tidigare år uttalat tydligt stöd för restriktiv narkotikapolitik och nolltolerans mot legalisering, men nu verkar det onekligen som om denna enighet börjar knaka i fogarna.
De nordiska hälsoministrarna möttes härom dagen i danska Ålborg, men misslyckades med att enas om en gemensam narkotikastrategi.
Länderna har nämligen börjat pröva olika vägar för att handskas med narkotikafrågorna. Norge, t ex,  har infört injektionsrum och diskussioner pågår f n om att starta heroinutdelning vid behandling av grava missbrukare.
Danmark redan har redan sedan några månader tillbaka inlett denna åtgärd.


 

Dessa skadelindrande åtgärder är något som folkhälsominister Maria ”Cannabisträsket” Larsson (KD) vid mötet med sina kollegor i Ålborg tydligt markerade att Sverige inte avser göra.
Hennes kommentar var:
– Skadelindrade åtgärder kan minska lidande och död, men signalgivandet till missbrukaren måste vara tydligt: vi hjälper dig gärna, men inte med ditt missbruk.

Norges hälsominister heter Anne-Grete Strøm-Erichsen och representerar Arbeiderpartiet. Under den gångna veckan fick hon den rapport om missbruksvård som Stoltenberg-utredningen mynnat ut i. Denna utredning innehöll bl a förslag på försök med heroinförskrivning också i Norge. Det här är en kontroversiell fråga, som nu ska på remiss för att slutligen hamna hos Stortinget, som så småningom ska ta ställning till den.

Moderaten Hans Wallmark är skånsk riksdagsman och medlem i Nordiska rådet. Han har uttalat sig för knarkkrigarorganet Drugnews, där han tycker så här:
– Det är tråkigt. Det behövs verkligen en gemensam strategi för nolltolerans mot narkotika i Norden.

Wallmark oroas för hur heroinförskrivning och diskussioner om fritt hasch i Köpenhamn påverkar närområdet, även på svenska sidan av Öresund.

Ja, tänk vad hemskt om även svenska politiker skulle börja väga in humana värderingar i narkotikapolitiken! Hur skulle det då gå..?

Länk:

Ingen nordisk narkotikastrategi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.