Medicinsk cannabis
Nyheter

Inhalerad cannabis mot fibromyalgi

Åter har det visat sig i en undersökning att inhalerad cannabis hjälper vid fibromyalgi. Undersökningen är gjord vid Institut de Recerca Hospital del Mar i Barcelona och finns publicerad i PLoS (Public Library of Science).

Studien omfattade 28 fibromyalgipatienter som konsumerar cannabis och 28 som inte gör det. Dessutom gjordes försök att skatta livskvaliteten hos dem som brukade cannabis i förhållande till dem som inte gjorde det.

Forskarnas slutsats blev att resultaten tyder på att cannabinoidernas positiva inverkan på FM-symptomen (tillsammans med tidigare kända forskningsresultat) bekräftar de gynnsamma effekterna av cannabis som läkemedel i sammanhanget.

Fibromyalgi medför trötthet och kronisk smärta i muskler och skelett. Sjukdomssymptomen är bara bristfälligt kända inom konventionell medicin, liksom omständigheterna runt sjukdomens uppkomst.

Att det endocannabinoida systemet är verksamt och står för flera psykologiska funktioner är ett välkänt faktum. Det medverkar vid smärtlindring, stressresponser, kognitiva funktioner m fl.

Dessutom har det framkommit vid den forskning som bedrivits, att störningar i stress-systemet kan ge upphov till kraftiga smärtor, något som forskarna tror kan avhjälpas genom att låta cannabis underlätta transporten av viktiga neurotransmittorer som exempelvis seretonin och dopamin.
Det förefaller nämligen att resultatet från bl a undersökningen i Barcelona tyder på att cannabinoidreceptorerna spelar en viktig roll just när det gäller att reglera strömmen av neurotransmittorer.

Vad livskvaliteten anbelangar, visade cannabisanvändarna upp ett litet, men dock statistiskt signifikant plus. Och till cannabisbelackarnas stora ilska (?) visar det sig att flummare visst inte blir dummare. Det framkom nämligen att cannabisanvändarna i undersökningen överlag fick högre poäng på mental-hälsa-testerna än de som inte konsumerade cannabis!

Länkar:

Inhaled Cannabis Beneficial For Fibromyalgia Patients, Study Says

Cannabis Use in Patients with Fibromyalgia: Effect on Symptoms Relief and Health-Related Quality of Life

Table 1 Patient characteristics

Figure 1 Symptoms and perceived relief reported by FM patients using cannabis.

Figure 2 Perceived effects of cannabis self-administration

Fibromyalgia (Info-sida om fibromyalgi från NORML)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.