Nyheter

Inkörsporten håller inte för vetenskaplig granskning

Det vanligaste argumentet mot cannabis är gateway-teorin som går ut på att lejonparten av tunga missbrukare använde cannabis som den första illegala drogen. Det här övertolkas av knarkkrigare som att cannabis därför måste ha orsakat missbruket av tyngre droger.

Nu har forskare i Australien studerat insamlad data från World Health Organization (WHO) om mental hälsa. Det viktiga är att avgöra om en specifik drog triggar mekanismer i våra kroppar som får oss att vilja använda andra droger. I den australiensiska studien som baseras på data från sjutton länder jämfördes cannabis med alkohol och tobak.

 

 

Som väntat kunde forskarna inte se någon klart sammanband som att en drog leder till andra droger. Det statistiska sambandet finns ändå där men det kan förklaras med sociala och kulturella mekanismer. Som att langare försöker sälja på cannabisrökare tyngre droger eller att barn ”uppfostras” att dricka alkohol.

Forskarna antyder även att försök med att bekämpa vissa gateway-droger inte leder till minskad användning av tyngre droger.

Motargument:

  • Kriminalisera alkohol eller tobak då, 100% av alla heroinister började med en bira eller en cancerpinne.
  • Det är själva kriminaliseringen som gör cannabis farligt, det är den vanligaste och en av de billigaste illegala drogerna. Det är logiskt att de flesta prövar just cannabis först.
  • Skrämselpropaganda riktat mot cannabis har spridit myten om fördummade pundare, därför knarkdebuterar många numera istället med kokain som senaste år rasat i pris. Är kokain också en gateway-drog i såfall?

Länk:

Evaluating the drug use ”gateway” theory using cross-national data: Consistency and associations of the order of initiation of drug use among participants in the WHO World Mental Health Surveys.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.