Nyheter

Israelisk professor: Cannabis ÄR medicin!

Den kanske mest berömde cannabisforskaren i världen är Bulgarienfödde professorn i medicinsk kemi, Raphael Mechoulam, bosatt och verksam i Israel sedan 1949. Hans främsta meriter torde vara upptäckterna av THC 1964 och den kroppsegna cannabinoiden anandamid 1992. Det verkar som om den nu 81-årige vetenskapsmannen börjar bli klart otålig över vetenskapliga kollegors okunskap och fördomar kring cannabis.
-Cannabis är i alla avseenden medicin! säger han. Han har svårt att begripa varför många psykiatriker är så motsträviga när det gäller att använda substansen med hänvisning till att den är ”farlig” och ”beroendeframkallande”.
-Den stora majoriteten av psykiatrikerna saknar helt enkelt kunskap om drogen; punkt slut! säger professor Mechoulam.

För ett och ett halvt år sedan tillkännagav Dr Yehuda Baruch, ordförande i Hälsoministeriets rådgivande panel för medicinsk cannabis, att substansen är ett effektivt botemedel för posttraumatisk stress. Inom ett år hade 142 godkända ansökningar inkommit från PTSD-patienter som ville behandlas med medicinsk cannabis.

Uppenbarligen beror PTSD på att den drabbade är oförmögen att glömma vissa av de traumatiska upplevelser som han eller hon råkat ut för. Det verkar som om cannabis skulle kunna påverka det området i hjärnan- amygdala- som är ansvarigt för känslor och minnen på ett gynnsamt sätt, så att de störande minnena förbleknar och den sjuke kan få ett bättre liv.
Flera krigsveteraner, som lider av posttraumatisk stress; ett resultat av deras krigsupplevelser, har sedan dess behandlats med medicinsk cannabis. Detta auktoriseras av såväl Hälso- som Försvarsministeriet.

De som fallit offer för sexövergrepp, bemöts emellertid mera kallsinnigt och kommer inte i åtnjutande av cannabisterapi, utan hänvisas till olika sorters psykofarmaka som ofta har obehagliga biverkningar i släptåg.
De konventionella behandlingsmetoder som förekommer vid sjukhusen, kombinerar psykologi (ofta någon variant av kognitiv beteendeterapi) med psykofarmaka. I regel används sömngivande och ångestdämpande medel samt antidepressiva preparat. På senare år har emellertid forskare världen över börjat söka med ljus och lykta efter mera naturliga behandlingsmetoder och medicinsk cannabis tilldrar sig det största intresset.

Dr. Irit Akirav, från Haifauniversitetets psykologiska fakultet, har vid flera tillfällen påvisat de uppenbara fördelarna med cannabisbehandling. Han säger:
-Än så länge pratar vi bara laboratoriemöss, men modellen fungerar även på människor.

För övrigt har professor Mechoulam vid ett tidigare tillfälle uttryckt sin irritation över den etablerade cannabissynen på  på ett mera humoristiskt sätt, då han sarkastiskt föreslog att man skulle kriminalisera kroppens signalsubstanser.

Länkar:

Should we be treating PTSD with THC?

Israel: Medicinska cannabisens förlovade land..?

Narkotikaklassa nya hjärnceller!

Professor Raphael Mechoulam

R Mechoulans FB-sida

Anandandamid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.