Nyheter

Kan plast från hampa rädda jorden..?

Ingen har väl kunnat undgå att ta del av de larmrapporter om plastsopor som hotar att förstöra det marina livet på jorden? Just nu flyter ett sjok av plastsopor av Texas storlek (USA:s näst största delstat) omkring i Stilla havet.
Om vi fortsätter i den här takten med att tillverka plast som inte bryts ner på hundratals år, räknar FN med att vikten på plastsopor i våra världshav kommer att vara högre än den sammanlagda vikten av all fisk runt 2050!

Plast av hampa

Kan svaret på det här problemet vara att man istället börjar tillverka nedbrytningsbara förpackningar av t ex industrihampa? Ja, i alla fall om man får tro en av pionjärerna inom hampaplasttillverkningen, Kevin Tubbs. Han har grundat The Hemp Plastic Company i Denver, Colorado. Företaget använder sig av restprodukter från processer där man utvinner näring från hampa.

Vill ruska om plastindustrin

De ser som sin uppgift att ”ruska om plastindustrin” med sina nedbrytningsbara produkter.
-Det blir en massa restprodukter från hampan, berättar Tubbs. Så jag började experimentera. Det finns i huvudsak två saker man kan använda den till. Antingen som s k hempcrete,-ett byggmaterial- eller till att framställa hampaplast. Eftersom han hade jobbat med miljövänliga förpackningar i 20 års tid, så visste Tubbs att vi behöver plast, så valet var ganska enkelt för honom.
Plast som kommer från hampa bryts ned efter 3-6 månader.

Tacksam gröda

Hampan är en tacksam gröda för odlarna. Den växer i så gott som all sorts jord  och behöver  förhållandevis lite vatten. Det krävs få kemiska tillsatser eller bekämpningsmedel. Hampan är snabbväxande och absorberar koldioxid från atmosfären, som sen omvandlas till cellulosa. Cellulosan är viktig för att man ska kunna framställa bioplast.

Läs mer…

Hemp Could Be the Solution to Our Plastic Pollution Crisis

The Next Big Thing in ’Green’ Packaging Is Hemp Bioplastic

One Reply to “Kan plast från hampa rädda jorden..?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.