Nyheter

Kanada: Många för legal cannabis

Enligt en opinionsmätning som presenterades av gallupinstitutet Angus Reids Public Opinion på måndagen, vill hälften av Kanadas röstberättigade invånare att marijuana ska legaliseras. I regioner som Manitoba och Saskatchewan var stödet högst, 61% där vill se legal cannabis, liksom 54% i British Columbia och 51% i Ontario. Minst intresserad tycks man vara i Alberta, där ”bara” 45% vill ha legal cannabis.

-Jag tror att de flesta i nuläget är beredda att acceptera att det är kontraproduktivt att använda rättsmaskineriet mot vuxna cannabisrökare, säger kriminologen Neil Boyd. Resultatet visar att kanadensarna anser att myndiga cannabiskonsumenter inte längre bör betraktas som kriminella.

 

 

Negativt för övriga droger

Kanadensarna förhåller sig dock kallsinniga till övriga droger. Mindre än en tiondel av de tillfrågade ville legalisera heroin, kokain, amfetamin etc. Däremot vill man behålla de skadelindrande åtgärder som redan satts in för att underlätta tillvaron för bland andra sprutnarkomaner. Bara 35% ville ta bort de harm- reduction-program som är igång.

Positivt för Marc Emery

46% av alla tillfrågade vill att ”Prince of Pot”- Marc Emery, ska få avtjäna resten av sitt femåriga fängelsestraff i Kanada. Han utlämnades till USA och dömdes där i september, bl a för att ha försett den amerikanska marknaden med marijuana via postorder under flera års tid och avtjänar för närvarande sitt straff där.

Hotande drogkonservativt lagförslag

Nyligen gick ett drogkonservativt lagförslag från den kanadensiska senaten genom ett oroväckande antal instanser. Enligt förslaget ska någon som ertappas med att odla fler än fem cannabisplantor automatiskt få fängelsestraff.
Detta är att jämföra med den tidigare versionen av lagstiftningen, som tillåter 200 plantor, innan det kan bli aktuellt med fängelsestraff. Bill S-10, som lagförslaget  heter, är emellertid inte populärt bland kanadensarna. Bara 33% stöder det.

Undersökningen genomfördes online med 1010 slumpvis utvalda deltagare.

Länkar:

Half of Canadians Support the Legalization of Marijuana

Majority of Canadians Want Marc Emery to Serve Sentence in Canada

54% Of British Columbians Say Legal Pot Is OK

Survey Says Canadians Want ‘Prince of Pot’ Home

Angus Reid – The Poll they said doesn’t exist!

The Senate has NOT Passed Bill S-10

Marc Emery’s US Prison Blog #18 – Heading for Georgia

Canadians in poll: Bring our pot prince home

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hoppas du gillade artikeln!

Cannabis.se kommer alltid att vara öppen och gratis för läsarna, men idag har många annonsblockerare och arbetet med hemsidan tar mycket tid. Snälla hjälp oss genom att handla produkter från våra annonsörer.